Lelövi a Stadiát a Google

A rendszer licencelhetősége ugyanakkor megmarad, tehát az Immersive Stream for Games konstrukció tovább fut.

A Google még a 2019-es év tavaszán mutatta be a Stadia nevű, felhőalapú játékszolgáltatását, amelyről a linkelt hírben részletesen beszámoltunk. A rendszer teljesen bele van integrálva a cég a saját szerverparkjába, így mára elmondható, hogy az üzletileg fontosabb területek közelében biztosan van olyan infrastrukturális háttér, amely képes játékokat is futtatni. A vállalat ugyanakkor bejelentette, hogy maga felhasználókat célzó Stadia szolgáltatás megszűnik.

Persze nem azonnal, ugyanis a vállalat a következő év elejéig, egészen pontosan január 18-ig még működteti a szolgáltatást, így az ügyfeleknek van idejük befejezni az éppen megkezdett játékmenetet. A Google Store-on történt, Stadiával kapcsolatos vásárlásokat egyébként visszafizeti majd a cég, legyen szó hardverről, játékszoftverről, vagy DLC-ről. Ezzel kapcsolatban egy külön segítségközpont kínál bővebb tájékoztatást.

A rendszer mögötti szoftveres és hardveres hátteret ugyanakkor a Google nem dobja el, hanem felhasználják más projektekhez, ezen belül pedig az Immersive Stream for Games konstrukció is megmarad. Ennek a lényege annyi, hogy egy cégnek nem kell a felhőalapú játékszolgáltatások problémás részét okozó hardverkiépítéssel foglalkoznia, egyszerűen csak megveszi a szükséges kapacitást a Google-től. A szervereket természetesen a keresőóriás karban is tartja, az óriásvállalat partnereinek pusztán a szolgáltatások stratégiai hátterét kell kidolgozniuk.

A Google fenti döntése azt jelenti, hogy a felhasználók direkt kiszolgálásával felhagynak, de a partnerek a technológiát továbbra is hasznosíthatják, így maga a keresőóriás inkább a telekommunikációs vállalatokat célozza a kiépített hardverrel, a szolgáltatással kapcsolatos stratégiai kérdéseket pedig rábízzák a technológiát licencelő partnerekre. Ez valószínűleg jövedelmezőbb, hiszen a Google-nek jórészt csak a szerverek fenntartásával kell törődnie.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés