Leleplezte a Radeon RX 6700 XT-t az AMD

Teljesítményben kiemelten erős versenyzőnek tűnik, de árban nem pont arra a szintre jön, ahova sokak várták.

Hirdetés

Az AMD hivatalosan is bejelentette az új generációs Radeon sorozat friss jövevényét, amely a Radeon RX 6700 XT jelzést viseli, és az RDNA 2 architektúrát használja. A Navi 22 kódnevű lapka a TSMC 7 nm-es gyártósorain készül, de egyelőre ennél több adatot nem lehet tudni róla, viszont az érkező VGA egyes paramétereit megosztotta a vállalat, amelyeket az alábbi táblázat részletez:

AMD Radeon RX 6700 sorozat (RDNA 2 architektúrával)
Típus 6700 XT
GPU kódneve Navi 22
Architektúra RDNA 2
GPU Game/Boost órajel
2424/2581 MHz
CU-k száma (WGP-k száma) 40 (20)
Shader részelemek száma 2560
Textúrázó csatornák száma 160
Blending egységek száma 64
Pixel kitöltési sebesség 165,2 GPixel/s
Texel kitöltési sebesség 413 GTexel/s
Elméleti számítási teljesítmény (FP32) 13,2 TFLOPS
Infinity Cache 96 MB
Memóriabusz 192 bit
Effektív memória-órajel 16 GHz
Memória típusa GDDR6
Memória-sávszélesség 384 GB/s
TBP fogyasztás 230 W
PCI Express tápcsatlakozók 8+6 tűs
PCI Express csatoló
x16-os PCI Express 4.0


[+]

A kimenetek tekintetében az AMD referenciamodelljein HDMI 2.1 és DisplayPort 1.4 lesz meg található, de ezek számát a partnerek egyénileg meghatározhatják az egyedi tervezésű VGA-k esetében.


[+]

A Navi 22 a nagyobb, Navi 21 kódnevű testvéréhez hasonló képességeket kínál, így támogatja az AV1-es formátum dekódolását, továbbá a DirectX 12 Ultimate, illetve a DirectStorage API-kat is. A VRAM kapacitás 12 GB lesz, amit a vállalat főleg a jövőre gondolva alkalmaz, de már most elmondták, hogy az egyes újabb játékokban már ma sem elég a 8 GB-nyi kapacitás a célzott 1440p-s felbontáson.


[+]

A Radeon RX 6700 XT esetében ez fontos, ugyanis az AMD a 499 dolláros listaárral rendelkező NVIDIA GeForce RTX 3070 ellen küldi harcba, csak éppen 20 dolláral olcsóbban, konkrétan 479 dollárért. Aztán, hogy a gyakorlatban hogyan alakulnak az árak, az manapság megjósolhatatlan.

[+]

Az AMD a bemutatón pár egyéb újításról is beszélt. Egyrészt érkezik egy új grafikus meghajtó, ami az általunk is tesztelt Radeon Anti-Lag támogatását kiterjeszti a DirectX 12-es címekre, és érkezik az új Radeon Boost, amelyet már február elején megszellőztettünk. Utóbbi az egyes DirectX 12-es címekre lesz aktiválható, és a korábbi megoldással szemben rendívül nehéz lesz vizuálisan észrevenni a minőségcsökkenést, mivel nem a teljes képkockára alkalmazza a felbontás mérséklését, hanem annak csak a mozgásban lévő részeire. Ehhez a VRS, azaz a Variable Rate Shading funkciót veti be, így csak a Radeon RX 6000 sorozatú VGA-kon érhető majd el.


[+]

Mindezeken túl a Smart Access Memory funkció is kibővül, mivel az AMD mostantól hivatalosan is támogatja a Ryzen 3000 sorozatú processzorokkal való használatot az 500-as sorozatú alaplapokon belül. Ez elméletben már működik, de nem kizárható, hogy bizonyos esetekben szükség van az alaplapi BIOS frissítésére, erről a vállalat gyártópartnereinél kell érdeklődni.

Az AMD még bejelentette azt is, hogy a korábban leleplezett játékok (Dirt 5, Godfall, World of Warcraft: Shadowlands, The Riftbreaker és Far Cry 6) mellé érkezik egy új cím, amire partnerszerződést kötöttek. Nevezetesen a Resident Evil Village-ről van szó, amely a DirectX 12 Ultimate API-t támogatja, és VRS-t, sugárkövetést, illetve FidelityFX eljárásokat kap.

A Radeon RX 6700 XT március 17-én érkezik a már említett 479 dolláros áron, és az AMD azt is elárulta, hogy hamarosan a mobil Radeonok bejelentésére is lehet számítani, de ezekről majd később beszélnek.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés