Nyár óta megduplázódott a kriptovaluta-bányászat energiaigénye

Az Ethereum és a Bitcoin bányászatának összesített energiaigénye már Magyarországét is meghaladta.

Még a nyáron írtunk arról, hogy a kriptovaluta-bányászat mennyire sok energiát emészt fel, és már az akkori adatok is nagyon ijesztőek voltak, elvégre az Ethereum és a Bitcoin bányászatának kombinált, 19,23 TWh-s energiaigénye Azerbajdzsánt közelítette. Azt sejteni lehetett, hogy a helyzet az év végére nem lesz jobb, de arra talán nem sokan tippeltek volna, hogy mára ez az érték eléri a 42,67 TWh-t. Ez hazai mérföldkőnek számít, ugyanis mostantól hivatalosan is kijelenthető, hogy Magyarország lakossága kevesebb energiát igényel, mint a világ virtuális bányászai.

Hirdetés

Felbontva egyébként az Ethereum 11,07 TWh-s, míg a Bitcoin 31,6 TWh-s energiaigénnyel bír, ami nyár közepéhez képest gyakorlatilag duplázást jelent. Az irány tehát nem kedvező, bár várható volt, a növekedés üteme viszont megdöbbentő.


(forrás: Digiconomist) [+]

Az otthoni szinten indult hobbira ma komoly üzletág épül, így a virtuális bányászat már célhardvereken zajlik, nagy szerverfarmokkal megtámogatva. Ezeknek a rendszereknek az energiaigénye kifejezetten magas, még akkor is, ha a bányászat szempontjából rendkívül hatékonyak, tehát jól vissza tudják termelni a befektetést. Amíg a virtuális nyereség nagyobb lesz az energiafelhasználásnál a növekedés öngerjesztő marad, elvégre az érintettek többsége a virtuális profitot visszaforgatja újabb hardverekbe, hogy aztán még több kriptovalutára tegyenek szert. Arról nem is beszélve, hogy maga a bányászat nagyrészt olyan országokban történik meg, ahol relatíve olcsó az áram, ezzel is maximalizálva a nyereséget.

Az energiaigény tehát a jövőben is nőni fog, ráadásul igen dinamikusan. Ezen az esetleges újabb, energiahatékonyabb hardverek sem fognak sokat segíteni, ugyanis a problémát már nem csupán a bányászat okozza, hanem az egyre több tranzakciót lebonyolító hálózat, amit ilyen dinamikus növekedés mellett folyamatosan bővíteni kell. Az Ethereum és a Bitcoin tranzakcióit biztosító rendszer már ma annyi energiát fogyaszt, amennyit közel négymillió háztartás az Egyesült Államokban.

Ezek a számok eléggé rémisztőek, és óhatatlanul arra mutatnak rá, hogy a kriptovaluta-bányászat a jelenlegi formájában nem tűnik hosszabb távon fenntarthatónak.

Hirdetés

A tökéletes házimozi rendszer összeállítása: TV, hang és kiegészítők

PR A tökéletes házimozi rendszer kialakítása izgalmas, ugyanakkor összetett feladat, amely megannyi döntést követel. Az optimális élmény érdekében hangsúlyos figyelembe venni a különböző házimozi berendezések jellemzőit és előnyeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés