Elképesztő mennyiségű energiát emészt fel a kriptovaluta-bányászat

Az Ethereum és a Bitcoin bányászatnak összesített energiaigénye majdnem eléri Azerbajdzsánét.

A kriptovaluta-bányászat feltörésével kapcsolatban a legtöbben csak azzal foglalkoznak, hogy az igények elképesztően megemelik a VGA-k árát. Ez természetesen igaz, főleg az Ethereum néven ismert kriptovalutára vonatkozóan, de van egy másik, kevésbé vizsgált tényező, amit most a Digiconomist górcső alá vett.

Hirdetés

Nem nehéz utánagondolni, hogy a bányászathoz szükséges hardverek fogyasztása igen magas, már csak a GPU-kból kiindulva is, de hasonlóan igaz ez a Bitcoinhoz használ ASIC-okra is. Talán bányászfarmokra lebontva ez nem tűnik akkora problémának, de összesítve igen komoly terhelést jelent.

A Digiconomist beszámolója szerint a világszinten összesített fogyasztás eléri egy kisebb országét is. Az Ethereum bányászata 4,69 TWh-t jelent éves szinten, ami majdnem eléri Moldova igényeit. Ennél durvább adat az Ethereum és a Bitcoin összesítése, ami éves szinten 19,23 TWh, vagyis nincs messze attól, hogy Azerbajdzsánt lekörözze. A Bitcoin bányászata egyébként önmagában 14,54 TWh-t jelent éves szinten, amivel például már veri Szlovénia teljes éves fogyasztását.


[+]

Sajnos a Bitcoin esetében ezzel a problémával nem igazán törődnek, pedig érdemes lenne figyelmet szentelni neki, ugyanis az egyik legnépszerűbbnek tekinthető VISA hálózat fenntartás majdnem harmincad ennyiből megoldható.

Szerencsére az Ethereum üzemeltetői már problémának látják a drasztikusan növekvő fogyasztást, és ígéretet tettek arra, hogy hatékonyabb algoritmusra állnak majd át, amit Casper kódnéven fejlesztenek. Ez az állításuk szerint minimalizálja majd a fogyasztást, de a konkrét értékeket még nem lehet tudni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés