Hirdetés

Konyhafőnök ajánlata: Peltier hűtő a'la Spire

A fejlesztők boszorkánykonyháiból egyre-másra kerülnek ki érdekes újdonságok. A Peltier-modul is már jó ideje foglalkoztatja az extrém hűtéssel foglalkozó számítógép-tulajdonosokat. Ezek elektromosság hatására hőpumpaként működnek, vagyis egyik oldaluk jéghideggé válik, a másik pedig forróvá, így nagyon jó hűtőt lehetne belőlük építeni, kellő körültekintéssel.

Most a Spire cég rukkolt elő egy kereskedelmi forgalomba szánt termékkel, mely a Peltier elvet hasznosítja. Sajnos ennek a megoldásnak vannak hátrányai is, s mivel a Spire mérnökei sem mágusok, ezeket még nem sikerült maradéktalanul kiküszöbölniük.

A legfontosabb probléma a fogyasztás. Egy modern, nagyteljesítményű processzor a közeljövőben akár 100 Wattot is disszipálhat működés közben. Az ekkor keletkező hőt egy minimum 100-200 Wattos Peltier-modullal lehet elvezetni. Ebből következően a hűtésnek vagy külön tápegységet kell biztosítunk, vagy olyan megfelelő tápot rakunk a gépbe (mondjuk egy 500 Wattos darabot), amely bírja, hogy 300 Wattot rögtön elvisz a CPU és a hűtése, és még számol azokkal a pletykákkal is, hogy a következő generációs VGA kártyák némelyike akár 120 Wattot is fogyaszthat. Lehet, hogy a közeljövőben egy magfúziós erőművet is kell a PC-nk mellé építeni!?


Forrás: www.tomshardware.com

A Spire megoldása az ICEWAVE névre hallgat, s a Peltier-modulon kívül termetes hűtőborda és ventilátor is gondoskodik a megfelelő sebességű hőelvezetésről. A cég a megoldást 4.0 GHz-es Pentium 4, illetve Athlon XP 3400+ processzorig ajánlja. Az árról egyelőre nem tudunk semmit, ám várhatóan jóval magasabb lesz a hagyományos léghűtéses eszközöknél. Az ár és a fogyasztás miatt nem tartjuk nagyon valószínűnek, hogy az újdonság tömegesen elterjed majd. Az azonban elképzelhető, hogy a hardver szerelmesei, a szenvedélyes overclockerek házaiban ott fog duruzsolni egy ilyen műalkotás, hiszen a nitrogénhűtésnél azért ez jobban használható, a vízhűtésnél pedig lényegesen egyszerűbb megoldás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés