Komoly újításokat hoz az új Stream SDK

Hirdetés

Az OpenCL-t sokan a jövő platformjaként tartják számon, hiszen az API ki tudja használni a CPU, a GPU vagy a teljes platform erejét. Utóbbi esetben olyan programok kreálhatók, amelyek heterogén módban futnak a számítógép rendelkezésre álló erőforrásain, ami hatalmas lépés a feladatok gyorsabb feldolgozása felé. A múlt évben megjelent ATI Stream SDK az egyetlen olyan fejlesztőkörnyezet, ami támogatja a jelenleg kapható PC-s processzorokat, legyen szó az AMD vagy akár az Intel – minimum SSE2 utasításkészletet támogató – termékeiről. Az SDK a grafikus processzorok oldaláról csak az előbbi vállalat megoldásaira dolgozik, azonban a programok felkészítése a CPU-val történő futtatásra fontos szempont, aminek hála a felhasználók nagyon nagy többsége használni is tudja az adott szoftvert.

A Stream SDK 2.2-es verziója egy meghatározó lépcső a fejlesztőkörnyezet történetében, hiszen már kezeli az OpenCL 1.1-es platformot, ám az újítások ennyiben nem merültek ki. A Windows 7, Vista és XP valamint az OpenSUSE 11.2-es operációs rendszerek mellett az AMD kiterjesztette a támogatást az Ubuntu 10.04-re és 9.10-re, illetve Red Hat Enterprise Linux 5.4-re, valamint 5.5-re. Az OpenCL 1.1-es API-n belül az új SDK támogatja az atomi műveleteket, a három komponenses vektorokat a képformátumokhoz, valamint a rendszer együttműködik a DirectX 10-zel. A CPU oldaláról megjelennek a natív OpenCL kernelek, emellett az elérhető teljesítményen is optimalizált az AMD, ami főleg heterogén futtatási módban fog megmutatkozni a jobb erőforrás-kihasználás következtében.

Az ATI Stream SDK 2.2 dokumentációi itt érhetők el, a fejlesztőkörnyezetet pedig az alábbi linken lehet letölteni. Az AMD grafikus kártyáihoz a 10.7-es update drivert kell használni, ami már támogatja az OpenCL 1.1-es API-t. A vállalat egy útitervet is közölt a jövőben esedékes változásokról. A Stream SDK 2.3-as verziója az év végén érkezhet, és tartalmazni fogja az AMD GPU-kban található UVD szabad elérhetőségét, valamint az OpenPhysics SDK-t is. A Catalystba való integrálás a jövő év első negyedévében történhet meg, a Fusion rendszerek rajtjával párhuzamosan. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az Intel processzorokon, miképp lesznek futtathatók a Stream SDK-val készített programok, de valószínűleg a Catalyst csomagon belül ezekhez a CPU-khoz is lesz támogatás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés