Az AMD előállt az OpenPhysics kezdeményezéssel

Az AMD az elmúlt év őszén jelentette be, hogy szövetséget kötöttek a DMM rendszert szállító Pixelux Entertainmenttel, továbbá a Bullet Physics motor támogatásáról is biztosították a fejlesztőket. A közös munkálatoknak mára meglett a gyümölcse, amit a jelenleg is zajló Game Developers Conference alkalmával prezentálnak is.

Az érintett vállalatok elmondása alapján a továbbfejlesztett DMM2 motor mostantól tartalmazza a Bullet Physicset is. Az utóbbi megoldás egy teljesen nyílt forráskódú, merev test fizikáért felelős rendszer, amit a Sony és közvetve az NVIDIA is támogat. A Bullet integrálásával a Pixelux DMM (Digital Molecular Matter) névre keresztelt elgondolása erős versenytársa lehet az Intel Havok és az NVIDIA PhysX technológiájának. Sőt több szempontból túl is mutat a konkurenseken, hiszen a rendszer az anyagok fizikáját próbálja a valóságnak megfelelően szimulálni, így az egyes felületek különböző paraméterekkel ruházhatók fel, aminek köszönhetően eltérően fognak viselkedni egyazon virtuális hatás alatt. Gyakorlatilag a DMM2-vel megoldható, hogy az objektumok ütközése mindig eltérő hatást fejtsen ki, és a teljes szimulációnak hála, a felületek a legtöbbször másképp törnek szét vagy roncsolódnak. További előny, hogy az OpenPhysics kezdeményezésnek köszönhetően a DMM2-t bármelyik partner bővítheti új eljárásokkal.

Star Wars: The Force Unleashed DMM-mel töltve
Star Wars: The Force Unleashed DMM-mel töltve

Az AMD gondoskodott az OpenCL és a DirectCompute platformok támogatásáról is. Utóbbinak a Microsoft minden bizonnyal nagyon örül, hiszen a DMM2 szerepében végre elérhető egy olyan fizikai motor, ami a redmondi óriáscég API-ját használja. A Game Developers Conference alkalmával a Trinigy bemutatja a Vision motor új verzióját is, amely a DMM2 segítségével nemcsak GPU-n keresztül gyorsított fizikát kínál, hanem a DirectX 11 legfőbb újításait is támogatja.

Richard Huddy, az AMD fejlesztői kapcsolatokért felelős szakembere is megszólalt az OpenPhysics ügyében. Elmondása szerint az érdeklődő PC-s fejlesztők az AMD támogatása mellett ingyen is hozzájuthatnak a DMM2 rendszerhez, aminek az összes funkciója elérhető lesz. A vállalat reményei szerint idén két olyan játék is a boltokba kerülhet, mely a GPU teljesítményét a fizikai számításokban is kamatoztatja.

A Havok OpenCL-en keresztül elérhető Havok FX moduljával egyelőre nem tudni, hogy mi lesz. A technológiához hozzájuthatnak a fejlesztők, de a rendszer fejlesztését teljes mértékben az Intel végzi, így csak ők tudnak újítani rajta. A Havok FX-ben jelenleg nem sok funkció érhető el, így a motor továbbra is a processzorra helyezi a hangsúlyt. Az Intel még nem készítette el az OpenCL meghajtóját, így ebből a szempontból le vannak maradva az NVIDIA és az AMD mögött. Bár az sem biztos, hogy a Santa Clara-i óriáscég hasznosítani szeretné a processzorba integrált GPU-k általános számítási kapacitását, ám a fejlesztők minden bizonnyal örülnének ennek, hiszen a következő évtől kezdve a legtöbb új CPU-ban ott lesz a grafikus vezérlő, ennek megfelelően azok ereje könnyedén felhasználható akár a fizikai számításokra is.

A szabványos GPGPU platformokra elérhető DMM2 komoly áttörés lehet a játékok fejlődésében, hiszen a motor nincs gyártóhoz kötve, így a fizikai hatások akár élő, lélegző részei lehetnek a játékmenetnek. Egy korábbi tesztünkből már kiderült, hogy a PhysX ebből a szempontból nem teljesít túl jól, hiszen két játékot és egy modifikációt leszámítva csak a látványra van hatással a rendszer. A fejlesztők keze itt egyértelműen meg van kötve, hiszen az NVIDIA a CUDA platformhoz láncolta a technikát, így a PhysX játékelemként való alkalmazása megritkítaná a potenciális vásárlóközönséget, ami egyértelműen rossz hatással lenne a szoftverek eladásaira. Természetesen a fejlesztők szempontjából teljesen érthető lépés a GPU-val gyorsított PhysX valós képességeinek korlátozása, hiszen az NVIDIA igényeinek is csak addig tudnak megfelelni, amíg az extra funkciók nem mennek a CUDA-támogatást nélkülöző termékeken a játékélmény rovására.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés