Kolink blog: miért is jók a kis gépházak?

A legutóbbi általános házkörkép után ezúttal a Kolink kisebb házait igyekszünk kicsit részletesebben bemutatni.

Ahogy arra jobb memóriával megáldott olvasóink emlékezhetnek, múlt hónapban elindítottuk a Kolink blogot, amelynek első részében a gyártó röviden ismertetett története mellett próbáltunk egy általános képet festeni házpalettájukról, mely kínálatuk legnagyobb részét teszi ki. Akkor inkább az volt a cél, hogy szinte minden méretformátumból mutassunk valamit, most viszont a Mini-ITX és microATX vonal bemutatását tűztük napirendre.

Kolink Rocket
Kolink Rocket [+]

Bizonyára rengetegen vannak, akik szeretik megmutatni környezetüknek, mennyire maximalista módon építenek számítógépet, ehhez az imázshoz pedig nagyban hozzájárul a gépház mérete, de valószínűleg még többen vannak azok, akik inkább használati eszközként tekintenek az asztali PC-re, ennek megfelelően pedig nem feltétlenül szánnak neki előkelő helyet a nappali közepén, nem akarnak felvágni vele, sőt, egyenesen el szeretnék rejteni azt, hogy ne kelljen kerülgetni. Ilyenkor általában a microATX vagy a még kisebb Mini-ITX rendszerekre esik a választás, amely kifejezések ugyan az alaplap méretformátumát jelölik, de ez sok esetben a ház méretét is jelzi – vannak azonban kivételek.

Kolink Rocket
Kolink Rocket [+]

A korábban már említett, Rocket névre hallgató modell például remek otthont adhat egy Mini-ITX alaplapokra épített rendszernek, kis méretéhez (mindössze 235 milliméteres magasságról és 328 milliméteres mélységről beszélünk) híven azonban a beépítendő komponensek dimenzióinál is érdemes figyelni: processzorhűtőből például az 54 milliméteres magasság jelenti a maximumot, de a grafikus kártya sem lehet hosszabb 310 mm-nél, továbbá tápegységek tekintetében is csak az SFX kategóriából választhatunk. Az egyetlen beépített, egyébként PWM vezérlésű ventilátor 80 milliméteres átmérővel rendelkezik, ez a kis méretű CPU-hűtő és a két rácsos oldallap pedig szinte garantálja, hogy nagyobb teljesítményű komponenseket belepakolva a zajszint nem lesz kicsi, de átlagos felhasználásra szánt konfigurációk működése közben ezzel nem lehet probléma.

Kolink Citadel
Kolink Citadel [+]

Amennyiben mégis kicsit komolyabb, ezáltal jobb hűtést igénylő rendszert építenénk, de nem szeretnénk a kis ventilátorok által keltett zajt hallgatni nagyobb terhelés mellett, bátran felléphetünk a microATX gépházak kategóriájába, hiszen ezek még mindig igen kis méretűek. Jó átmenetet jelentenek a Mini-ITX és az ATX között, ugyanakkor a legtöbb esetben már „rendes” méretű ventilátorokat és komponenseket is képesek fogadni. A Citadel például már gyári állapotban is egy-egy 120-as ventilátorral rendelkezik az előlap mögött és a hátoldalon, sőt igény esetén további légkavarókat is szerelhetünk a tetőlemez alá, ha pedig nagyon erős hardvert építenénk be (kihasználva a VGA hosszának 360 milliméteres felső határát), akkor egy 162 mm magas processzorhűtő és három radiátor számára is akad hely.

Kolink Citadel
Kolink Citadel [+]

A kifejezetten helytakarékosságra tervezett modellek mellett vannak olyanok is, mely bár a beszerelhető alaplap mérete szerint a microATX kategóriába sorolható, de tervezésekor nem csak azt tartották fontosnak, hogy az alaplap épphogy beférjen, hanem a többi komponens számára is hagytak helyet. A kis méretű házakban általában a ventilátorok mellett a meghajtók mennyisége az, amiből a legtöbbet faragnak, a fent említett Rocketben például csak két 2,5 hüvelykes adattárolónak van hely, de a kicsit nagyobb Citadelben is ugyanez a helyzet, kiegészítve két 3,5 hüvelykes merevlemez-foglalattal.

Kolink Inspire K2 RGB
Kolink Inspire K2 RGB [+]

A szintén a Kolink palettáján díszelgő Inspire K2 RGB és Inspire K6 A-RGB modell már jobban áll ilyen szempontból, hiszen előbbibe három SSD-t és két HDD-t, utóbbiba pedig a két merevlemez mellé akár négy SSD-t is szerelhetünk. Ezek a számok ugyan a közelében sincsenek egy ATX vagy E-ATX méretű ház lehetőségeinek, de figyelembe véve a két modell méretét (372 x 188 x 392 és 395 x 202 x 410 milliméter), elmondható, hogy a mérnökök egész jól kihasználták a rendelkezésre álló helyet.

Kolink Inspire K6 A-RGB
Kolink Inspire K6 A-RGB [+]

A gyári ventilátorok száma sajnos már nincs mindig összhangban a mérettel, a K2 például egyáltalán nem kapott ilyet, de a K6 is csak egy darabbal rendelkezik a hátsó traktusban, utóbbi esetében ezért cserébe rengeteg helyünk marad az előlap mögött és a tetőlemez alatt is, ahová utólag légkavarókat vagy radiátorokat szerelhetünk – a K2-nél viszont meg kell elégednünk egyetlen első és hátsó ventilátorral, illetve egy radiátorhellyel.

Kolink Inspire K6 A-RGB
Kolink Inspire K6 A-RGB [+]

Természetesen az olyan extra funkciókról sem szabad megfeledkeznünk, mint a kivezetett portokat felsorakoztató I/O panel és az RGB világítás. Szerencsére mind a négy ház rendelkezik legalább egy (a Rocket kettő) USB 3.0 csatlakozóval, illetve a Rocket kivételével mindegyikük kapott jack konnektorokat is, a színes fények meglétének tekintetében pedig 2:2 az állás. A Rocket és a Citadel inkább minimalista külsővel büszkélkedhet, hiszen róluk lemaradt a világítás, az Inspire sorozat két említett modellje azonban már kapott a jóból: a K2 előlapjára szimpla RGB LED-ek jutottak, a K6 pedig címezhető RGB LED-ekből álló sávot visel az előlapján, ráadásul mindkét ház fényeiről elmondható, hogy az I/O panelen elhelyezett gomb mellett alaplapról, vagyis annak szoftveréből is vezérelhető.

Azóta történt

Előzmények

  • Kolink blog: háztűznéző

    Immár 18 éves múltra tekint vissza a Kolink márka – a Tajvanból indult, de jelenleg német tulajdonban lévő cég a magyar IT piaccal együtt nőtt fel.