Kisméretű Lenovo noteszek Centrino Pro logóval

A Lenovo a napokban útnak indította könnyű és kisméretű ThinkPad X notebookszériájának legújabb modelljeit. Az immár az Intel Santa Rosa kódnevű mobil platformjára alapozó X61-be normál áramfogyasztású, 1,8–2 GHz-es Core 2 Duo processzort építenek. Az X61s energiatakarékosabb kivitelű; altípusai szintén 800 MHz FSB-sebességű, de kis üzemfeszültségű és 1,4–1,6 GHz magórajelen működő Core 2 Duo processzort kapnak.

A 12,1 hüvelykes, XGA felbontású kijelző meghajtása a lapkakészlet részét képező grafikus vezérlőre hárul. A memória 512 MB-tól egészen 4 GB-ig konfigurálható, a Serial ATA merevlemez kapacitása 60-tól 160 GB-ig terjed. Opcionális alkatrész az Intel Turbo Memory modul (csak 1 GB-os változatban kínálják), akárcsak a 802.11a/b/g Wi-Fi modult helyettesítő 802.11a/g/n(-draft) kártya vagy az ujjlenyomat-leolvasó. A vezeték nélküli technológiák sorában említendő a Bluetooth (az X61s-nél választható), míg a monitor mellett látható kihúzható antenna az ugyancsak opcionális (Magyarországon egyelőre nem elérhető) Wireless WAN interfész tartozéka.

A hagyományos pozícióban, de tábla-PC-ként is használható ThinkPad X61 Tablet ugyancsak kis üzemfeszültségű Core 2 Duo processzorral érkezik, az 12,1 hüvelykes kijelző esetében pedig választani lehet az XGA és SXGA+ felbontás között. Egyéb paramétereiben lényegében a fentebb bemutatott modelleket követi.

Az új noteszgépekben a Lenovo a Santa Rosa-s ThinkPad R61 és T61 típusok néhány újítását is alkalmazza, ilyen például a Battery Stretch nevű akkus üzemidőhosszabbító „vészgomb”, vagy hogy BIOS-ban letiltható az egyes vezérlők, interfészek használata. A kijelzőt védő Roll Cage a kis notebookokba nem került bele, a fedlap itt továbbra is magnéziumötvözetből készül. A Centrino Pro platform vállalati rendszergazdák életét könnyíti meg azzal, hogy karbantartási, hibaelhárítási feladatokat távolról is el tudnak végezni. A merevlemez adatait tikosítással védik az illetéktelenek elől.

A ThinkPad X sorozat új jövevényeinek bejelentésével egy időben láttak napvilágot az R és T széria újabb tagjai; az elsőként érkezett 14 hüvelykes modellek után most 15,4 hüvelykes, szintén széles kijelzős R61 és T61 gépek kerülnek piacra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés