Kiderült az új generációs Mali IGP-k legnagyobb titka

Az ARM az elmúlt év közepén leplezte le az új generációs Mali-T600-as sorozatot, amely igen komoly előrelépésnek számít az ultramobil IGP-k piacán. A vállalat azonban mindvégig hallgatott a rendszer egyik legérdekesebb újításától, ami a cég heterogén jövőképének alapja lesz. A hallgatás persze nem volt véletlen, mivel a cég csak az előző év végén leplezte le az ARMv8-as processzormagokat, név szerint a Cortex-A53 és Cortex-A57 jelzésű fejlesztéseket.

A titok abban rejlik, hogy Mali-T600-as IGP-k által használt multiprocesszorok konkrétan úgy lettek tervezve, hogy valós értékű koprocesszorai legyenek a Cortex-A50-es termékcsalád magjainak. Ennek hála a CPU és cGPU egységes címtartományt kap, így a Midgard architektúra képes címfordításra az ARMv8-as címtartományon belül. Ezzel a központi és a grafikus processzor ugyanazokat a 64 bites pointereket használhatja, illetve a CoreLink CCI-400 összeköttetéssel teljesen koherens memóriát oszt meg a CPU és az IGP.

Tulajdonképpen az ARM fejlesztése kísértetiesen hasonlít arra, amit az AMD felvázolt a fúzió kapcsán, vagyis mindkét cég terveiben az szerepel, hogy az integrált grafikus mag tényleges koprocesszora legyen a CPU-nak. Az egész irány egyébként nem akkora újdonság. A PlayStation 3 konzolban használt Cell processzor lényegében ezt valósította meg, bár eléggé kezdetleges formában. Ennek a fejlesztésnek az egységnyi energiaigényhez mért teljesítménye őrületesen jó, és meglepően még ma is annak számít (akár a legújabb központi processzorokhoz mérve), így az sem lehetetlen, hogy a cégek a Cell működését látva dolgozták ki a heterogén jövőképüket. A sors pikantériája, hogy a Cell végül nem lett olyan átütő siker, mint azt a Sony, a Toshiba és az IBM gondolta, de úgy néz ki, hogy nyomot hagyott a történelemben, és a fejlesztéseket elnézve lehet, hogy ez egy új korszakot is meghatároz majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés