Jön az új 3D1 kártya

Tavaly decemberben, amikor a Gigabyte bemutatta 3D1 névre keresztelt, SLI technológiára építő videokártyáját, a szakma jó része szkeptikusan kezelte az új koncepciót. A gyártó azonban bizakodó volt; már a bejelentéskor említést tett arról, hogy a GeForce 6600 GT vezérlőkre épülő kártyát hamarosan újabb modellek fogják követni a sorban. Időközben az Asus égisze alatt is feltűnt a Gigabyte által elsőként alkalmazott megoldás, igaz végleges kereskedelmi terméket – a konkurenciával ellentétben – a patinás gyártó mindeddig nem produkált.


A régi és az új 3D1: hasonló külsővel

Időközben a HKEPC weboldal jóvoltából megérkeztek az első információk a Gigabyte készülőben lévő második egykártyás SLI megoldásáról, mely nagy valószínűséggel a 3D1-XL nevet fogja viselni, és elődjéhez képest valamivel alacsonyabb teljesítményt nyújt majd. Az új kártyán feladatot teljesítő két grafikus feldolgozóegység az első 3D1-hez hasonlóan szintén az NV43 magra épül, ugyanakkor a processzorok órajele 50 MHz-cel elmarad a GeForce 6600 GT vezérlők NVIDIA által meghatározott 500 MHz-es referenciaórajelétől. A kártyán lévő 256 megabájtnyi GDDR3 memória órajele 500 (effektíve 1000) MHz, a 3D1-XL ezzel is némileg alulmarad a nagyobbik testvérhez képest.

Minthogy a 3D1-XL hivatalos bejelentése egyelőre nem történt meg, a közölt paraméterek a kereskedelembe kerülő változat megjelenéséig változhatnak. A kártya ára egyelőre nem ismert, mint ahogy arról sem rendelkezünk információval, hogy az új megoldás a korábbi 3D1-hez hasonlóan csak a Gigabyte alaplapjában bírható majd működésre, vagy ezúttal más gyártó termékeivel is képes lesz együttműködni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés