Kész az első DDR3 SDRAM-prototípus

Hirdetés

A körülbelül ötéves múltra visszatekintő DDR memóriaszabvány még ma is virágkorát éli, és egyelőre semmi jele annak, hogy rövid határidőn belül át kívánná adni vezető szerepét az utódjául szánt DDR2 rendszernek. Mindennek ellenére a fejlesztés nem áll meg; a Samsung vállalatbirodalom leányvállalata, a Samsung Semiconductors ugyanis legyártotta a világ első DDR3 SDRAM memória-prototípusát.

Az 512 Mbit kapacitású memóriachip 1066 Mbit/másodperces sávszélességet nyújt; üzemi feszültsége a DDR 2,6 voltjával és a DDR2 1,8 voltjával szemben csupán 1,5 volt, ráadásul további technológiákat alkalmaznak az energiafogyasztás mérséklésére. Az új RAM-típust – amely nem keverendő össze a videokártyákon használt GDDR3-mal – nemcsak nagyobb sávszélessége, hanem a DDR2-nél 15-20 százalékkal kisebb késleltetése teszi érdekessé. Változott a prefetch is, amely 4 helyett (DDR2) ebben az esetben 8 bitet olvas előre.

A 80 nanométeres gyártási eljárással készülő IC-k tömegtermelésének kezdete a tervek szerint legkorábban 2006-ra várható, és az előzetes felmérések szerint 2009-re már a piac 65 százalékát az új szabványnak megfelelő memóriák fogják uralni. A Samsung 2006 elején 800 és 1066 Mbit/s sebességű chipek gyártását kívánja felfuttatni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés