Hamarosan kapható lesz az NVIDIA Shield androidos kézikonzol

Az idei CES egyik nagy bejelentése az NVIDIA által bemutatott kézikonzol koncepciója volt, amit Project Shield néven vált ismertté. Akkor és később is röviden elemeztük, hogy valóban van-e szüksége a piacnak egy androidos kézikonzolra az olyan ismert (és sok exkluzív címet kínáló) termékekkel szemben, mint a Sony PlayStation Vita vagy a Nintendo 3DS. Persze az ár ismerete nélkül elég nehéz volt konkrét állást foglalni, de most minden megváltozhat.


[+]

A Projekt Shield ugyanis véglegesen materializálódott, majd a gyártó legfrissebb döntése nyomán a projektet eladhatóvá minősítették és átkeresztelték szimplán Shieldre, ezzel egyetemben kitűzték az értékesítés dátumát és az árat is meghatározták. Mielőtt azonban erre rátérnénk, előre bocsátanánk, hogy a végleges termék mit sem változott a koncepcióhoz képest. A Shield végeredményben megmaradt az a felpattintható 5"-es, 1280x720 pixeles, multi-touch érintőkijelzővel, valamint asztali konzolgépekhez hasonló vezérlővel ellátott NVIDIA Tegra 4-es kézikonzol, amit korábban beharangoztak.


[+]

Persze most olyan részletek is kiderültek, hogy a Shield 158 x 135 x 57 mm-es méretekkel rendelkezik és 579 grammot nyom a mérlegen. Emellett a technikai részletekbe is belement az NVIDIA, így biztosra vehetjük, hogy a SoC mellett 2 GB RAM teljesít szolgálatot, míg az adatok tárolását 16 GB NAND flash tárhelyenen és opcionális microSD kártyán oldhatjuk meg. Továbbá helyet kap benne IEEE 802.11n szabványú Wi-Fi vezérlő 2x2 MIMO antennával, Bluetooth 3.0 és GPS modul, a játékhoz szükséges mozgásérzékelők (giroszkóp és gyorsulásmérő), bass reflex nyílással tuningolt sztereó hangszóró, mikrofon, HDMI kimenet, microUSB csatlakozó és természetesen kombinált 3,5 mm-es jack aljzat. Az Android Jelly Bean operációs rendszert futtató játékmasina természetesen akkumulátort is kap, ennek teljesítménye 28 Wh, ezzel 5-10 órás folyamatos játékidő is elérhető (programtól függően), streamelt videóval vagy játékkal állítólag ez akár a 20+ órát is elérheti.


[+]

Az NVIDIA nem csak hardveres, de szoftveres téren is megvalósította mindazokat az elképzeléseket, amiket korábban beharangozott: a Google Play áruház mellett a TegraZone alkalmazáson keresztül is behúzhatunk kifejezetten Shieldre optimalizált programokat. A felhős játék sem álom már, ami történhet internetes szolgáltatással, de akár az otthoni PC is befogható számolásra, így gyakorlatilag számos PC-s játék streamelhető Wi-Fi-n keresztül a konzolra, azaz PC-s címekkel is úgy játszhatunk a Shield kijelzőjén és annak kontrollerével, mintha azt a konzol futtatná teljes mértékben – például ily módon futtatható a Portal 2, a Sykrim, a Left 4 Dead 2, a Dishonored, a Borderlands 2, a Batman Arkham City. Ez a szolgáltatás egyelőre béta állapotú, kihasználásához pedig NVIDIA GeForce GTX 650 vagy annál jobb asztali GeForce VGA-val felszerelt PC, 4 GB RAM, GeForce Experience szoftver és Wi-Fi hálózat szükséges. Ugyanakkor az NVIDIA felhívta a figyelmet, hogy a Shield csak azokkal az androidos programokkal kompatibilis, amelyek képesek a fekvő tájolású kijelző kezelésére.


[+]

Visszatérve az NVIDIA-ra és friss döntésére: a Shield júniusban érkezik 350 dolláros áron, de a türelmetlenek és akik biztosra akarnak menni, már most feliratkozhatnak a listára, hogy elsőként értesüljenek az előrendelési lehetőségekről. Sajnos azonban első körben csak az USA-ban és Kanadában lesz elérhető a termék. Kérdéses viszont, hogy ezen az áron megéri-e a az NVIDIA konzolja, hiszen a felsorolt szolgáltatásokat a már piacon lévő kézikonzolok is tudják, ráadásul olcsóbban, exkluzív címeket is kínálva.


[+]

Az mindenesetre még mindig nem tiszta, hogy az NVIDIA milyen irányba akar a Shielddel elmozdulni, hiszen korábbi kijelentésük szerint nem szeretnének csak konzolos exkluzív címekből előnyt kovácsolni. Egyelőre az androidos konzol még meglehetősen új, java részben ismeretlen terület, legyen az kézi- vagy asztali megoldás. Mindenesetre az NVIDIA hátterével nagyobb sikerre van kilátás, mint például az OUYA esetében, noha ott a készülék vételára jóval alacsonyabb, de a programválaszték is szerényebb lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés