Hirdetés

Nagyon behűtené az M.2-es SSD-ket a JuiShark

Az M.2 Three nevű fejlesztés már-már túlzásba viszi a probléma kezelését.

Nem újdonság, hogy a nagy teljesítményű, főleg PCI Express 4.0-s M.2 SSD-k erőteljesebben melegedhetnek, és az előzetes adatok szerint szerint ez csak romlani fog a PCI Express 5.0-val. Nyilván a megoldás a hűtés, de az már nem mindegy, hogy milyen, és erre számos alternatíva van, de nem sok megy tovább egy kisebb bordánál.

Nem úgy a JuiShark, amely vállalat bejelentette az M.2 Three nevű hűtőjét. Ez M.2 2280-as formátumú SSD-kre helyezhető, és nem mondható kicsinek, hiszen a talpazatából egy hővezető cső vezeti a keletkező hőt a méretes alumínium bordába. Ha ez nem lenne elég, akkor egy 10 mm vastag, 60 mm-es ventilátor is befogható aktív hűtés gyanánt, amely percenként 3000 fordulattal levegőzteti a szerkezetet.

[+]

Mindennek látványos hatása van a GDM által közölt riport alapján, ugyanis egy Samsung 980 PRO SSD-t 50°C alatt tart terhelés mellett is, noha aktív hűtés nélkül ez az érték felkúszhat 57°C-ra, ami persze még mindig jóval jobbnak számít a gyári borda képességeihez viszonyítva.

A legnagyobb kérdés az lehet, hogy kell-e egyáltalán ilyen izmos hűtés az SSD-re. Kétségtelen, hogy a JuiShark M.2 Three impozáns megoldás, de a PCI Express 4.0-s M.2 SSD-k igazából még nem igénylik. A PCI Express 5.0-s SSD-knél viszont akár meg is változhat a helyzet, de ez a jövő zenéje.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés