Jön a sugárkövetés a World of Tanksbe

A fejlesztők egyelőre az enCore RT demót adták ki, amelyen mindenki tesztelheti a gépét. Ezt érdemes is, mert olyan eljárást használnak, ami nem igényel speciális hardvert.

A World of Tanks még ma is igen nagy rajongótábornak örvend, köszönhetően annak, hogy a Wargaming folyamatosan fejleszti. Ma már például az enCore videojáték-motoron fut a program, amelyet eredetileg konzolra terveztek, de lassan átszivárgott PC-be is. Ennek az alapnak köszönhető, hogy új lehetőségek nyíltak meg a grafika modernizálása előtt, és a fejlesztők a következő lépésnek a sugárkövetés beépítését célozták meg.

Az új, enCore RT videojáték-motor gyakorlatilag egy közvetlen továbbfejlesztés, hiszen alapjaiban nem kínál sok változást, marad a DirectX 11-es API támogatása is, de beépítésre került az Intel Embree technológiája. Ezen keresztül lesz megoldva a sugárkövetés, első körben csupán a tankokon látható, vagy tankok által vetett árnyékok kedvezőbb megjelenítése céljából.

A technikai háttér tekintetében a Wargaming teljesen az Embree könyvtárra épít, ennek is egy némileg módosított, adott játékra optimalizált változatára. Ilyen formában a BVH struktúra a rendelkezésre álló processzormagokon lesz felépítve, míg maga a sugárkövetés a GPU-n történik, méghozzá compute shaderek segítségével. A hardverkövetelmények tehát nem változnak, amin fut az enCore motorra épülő World of Tanks, azon futni fog az enCore RT-s verzió is.

Mindemellett a sugárkövetés egy teljesítményigényes effekt, tehát az így leképezett árnyékok minősége több lépcsőben konfigurálható, hogy alkalmazkodni lehessen az eltérő teljesítményű konfigurációkhoz. A működés szempontjából a BVH struktúra minden jelenethez külön lesz felépítve, és ennek úgymond a minőségére is figyelnek a fejlesztők, ugyanis egy jól kialakított gyorsítóstruktúra a GPU-ra eső teher szempontjából kedvezőbb eredményt ad. Emiatt főleg processzorerőre lesz szükség, konkrétan sok-sok magra, míg a GPU tekintetében elsődlegesen nyers számítási kapacitás szükséges a sugárkövetés végrehajtásához.

Sugárkövetéssel leképezett árnyékok kikapcsolva és bekapcsolva Sugárkövetéssel leképezett árnyékok kikapcsolva és bekapcsolva
Sugárkövetéssel leképezett árnyékok kikapcsolva és bekapcsolva [+]

A rendszer előnye, hogy gyakorlatilag nem igényel speciális hardvert, illetve egyedi meghajtóimplementációt. Szimplán a DirectX 11-es API-n keresztül működik, azt ezt támogató összes hardverek, akár Windows 7 operációs rendszeren is. Mindeközben a teljesítménye is igen jó, ami részben annak is köszönhető, hogy az árnyékok esetében nincs szükség árnyalási fázisra, tehát egy igen számításigényes lépcső eleve nem lesz végrehajtva.

A Wargaming kiadott egy enCore RT demót, hogy mindenki ellenőrizni tudja a sugárkövetést a saját konfigurációján. Az meglepően alacsony minimum követelmények mellett azért a legfrissebb grafikus meghajtókat érdemes feltelepíteni, ezekkel érhető el ugyanis a legjobb teljesítmény.

Arról még nincs pontos adat, hogy a tényleges játékba mikor érkezik ez a frissítés. Látszatra kész van, tehát valószínűleg a finomhangoláson dolgoznak a fejlesztők.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés