Jön a 32 bites kalapács

Az AMD a harmadik negyedévben dobja piacra Hammer architektúrára épülő, ám csak 32 bites végrehajtásra képes új Athlon XP processzorait – írja helyi alaplapgyártóktól származó értesülésekre hivatkozva a tajvani DigiTimes. A Socket 754 foglalatba illeszkedő, Paris kódnéven ismert chip az AMD nyolcadik generációs architektúrájára épül, így integrált memória- és HyperTransport-vezérlővel rendelkezik, de – minthogy letiltották benne a 64 bites képességeket – csak 32 bites végrehajtásra képes és 256 KB másodlagos gyorsítótárral rendelkezik. Az új modell bevezetését fokozatosan vonja ki a forgalomból Socket A foglalatba illeszkedő Athlon XP processzorait a sunnyvale-i gyártó.

Hasonló specifikációkkal rendelkező AMD-chip található a március óta forgalmazott Compaq Presario r3000z és HP Pavilion vz5000z noteszgépekben is. E mobil lapkák kifejezetten a Hewlett-Packard megrendelésére készültek, és a Dublin kódnevű mobil Athlon chipek előfutárai.

Minthogy a Paris tűkompatibilis az Athlon 64 chipekkel, nem igényel saját lapkakészletet, így új alaplapok gyártására sem lesz szükség. A gyártók azonban attól tartanak, hogy a processzor piaci megjelenésével a lapkakészletek árai jelentősen visszaesnek majd, így csökken az alaplapok haszonrése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés