Változások az AMD processzor-útitervében

Az AnandTech információkat adott közre az AMD processzor-útitervének legújabb változásairól. A Duron gyártásának leállítása immár valóban a küszöbön áll, a hírek szerint azonban az AMD a "Value" kódnevű processzorcsalád (a tényleges márkanév még ismeretlen) bevezetésével kívánja pótolni a "low end" piac egyik legkedveltebb termékének hiányát. A "Value" procik gyakorlatilag kizárólag a Celeronok kihívóiként jönnek szóba, és az időzítés sem lehet véletlen, hamarosan megjelenik ugyanis a Prescott-alapú Celeron D 512 KB másodszintű gyorsítótárral és 533 MHz-es FSB-vel gyártott változata.

A "Value" család műszaki jellemzői körül egyelőre meglehetősen nagy bizonytalanság uralkodik, az AnandTech szerint csak 32 bites változatuk lesz, de támogatni fogják az NX (no execute) puffervédelmet, továbbá Socket A, Socket 754 és Socket 939 foglalatokhoz is kaphatók lesznek a megfelelő tokozásban. A 939 tűs kivitel kétcsatornás memóriavezérlővel fog rendelkezni. Hogy mely processzormagok fognak a tokozásban megbújni, most még inkább csak találgatás tárgya. Az AnandTech szerint a 130 nanométeres gyártástechnológiával készített Paris (256 L2-cache) kerülhet első körben a 939 és 754 tűs foglalatokba, míg a szintén 130 nm-en gyártott Barton (512 L2-cache) a jó öreg Socket A-ba. A "Value" család számozásával az AMD az – egyébként márkanevekre kevéssé érzékeny – "low end" piacon is elrugaszkodik a gigahertzeket felidéző névadási hagyománytól, és az Opteronok (és persze az Intel) számozási gyakorlatához hasonlító rendszert vezet be.


Forrás: AnandTech

Néhány nagyságrendet emelkedve az árban, az AnandTech azt is hírül adja, hogy az Athlon FX-57 2005 második negyedévében várható. Nem meglepő, hogy az FX-55 és az FX-57 is csak 939 tűs tokozásban fog megjelenni, és kétcsatornás memóriavezérlő felett fognak diszponálni. Ha igazak a pletykák, az FX-55 104 wattot fog fogyasztani 1,3 voltos meghajtás mellett. Az adatok arra utalhatnak, hogy – az 1,5 volton futó Clawhammer-magos Athlon 64 után – sor kerülhet a 90 nanométeres technológiával gyártott San Diego és Winchester kódnevű processzormagok bevezetésére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés