Jelölés nélkül keverik az SMR-t és a PMR-t a merevlemezgyártók

A Western Digital Red sorozata kapcsán merült fel a furcsaság, de úgy néz ki, hogy a Toshiba és a Seagate is hasonlóan dolgozik.

Az elmúlt napokban több fórumon is számos panasz jelent meg arról, hogy a NAS-okba szánt Western Digital Red HDD-sorozattal problémák vannak, ha egy meglévő RAID tömbbe szeretné őket felfűzni a felhasználó, ám a dolgoknak utánajárva kiderült, hogy a kisebb kapacitású modellek nem PMR technológiát használnak. Utóbbi egy viszonylag egyenletes teljesítményt biztosító rögzítési eljárás, viszont hátránya, hogy a gyártás tekintetében nem mondható kifejezetten olcsónak, de a komolyabb merevlemezek tekintetében még ez is bevállalható.

Hirdetés

A PMR azonban nem az egyetlen lehetőség. Manapság kezd divatossá válni az SMR technológia, amely nem csak olcsóbb gyárthatósággal kecsegtet, de az adatokat rögzítő sávok át is lapolhatják egymást, így téve lehetővé nagyobb tárkapacitást egy egységnyi területen belül. Az átlapolásnak azonban van egy olyan hátránya, hogy a kiírandó adatoknál két sávot is módosítani kell. Az egyiket az új adatokkal, a másikat pedig a meglévőkkel, mivel az átlapolás működésének módja miatt utóbbiak elvesznének, ha az írófej nem írná vissza ugyanazt ugyanoda. Ez az SMR merevlemezek átka, mivel írás során a speciális működésük kevésbé egyenletes teljesítményt biztosít, mint a PMR-es társaké.

Mindez önmagában nem lenne akkora katasztrófa. Az SMR technológia is működik a maga módján, tulajdonképpen még csak azt sem lehet mondani, hogy rosszul, pusztán más a teljesítménykarakterisztikája. A gond ott kezdődik, ha az adott merevlemez gyártója nem jelöli, hogy pontosan milyen rögzítési technológiát használ az adott modell. Márpedig a Western Digital esetében a NAS-okba szánt Red sorozat specifikációs dokumentumában szó sem esik az SMR-ről. Mindemellett az elmúlt pár napban az is kiderült, hogy a Toshiba, illetve a Seagate is kínál olyan merevlemezcsaládot, amelynél egyes modellek SMR, míg a többiek PMR technológiára épülnek. Az ok valószínűleg minden esetben ugyanaz, ahogy fentebb már említettük: az SMR megoldásokat olcsóbb gyártani.

A témában megjelent írások kapcsán érdemes két részre bontani a helyzetet. Az egy valós gond, hogy a merevlemezgyártók dokumentációiból nem derül ki pontosan, hogy az adott modell SMR vagy PMR technológiát használ. Ez olyan információ, amit egyszerűen hasznos tudni, lehetőleg még a vásárlás előtt. A Western Digital az események hatására a Tom's Hardware számára elárulta, hogy Red sorozat 2-től 6 TB-ig SMR, míg 8-tól 14 TB-ig PMR technológiát használ. Ugyanakkor a cég, illetve a többi HDD-gyártó egyszerűen nem akarja ezt az információt általánosan publikussá tenni. A felhasználói visszajelzések szerint az ezt firtató kérdésekre is annyi a válasz, hogy az érintett adatot nem közlik a specifikációban az adott merevlemezről. Ami eleve egyértelmű, mert ha közölnék, akkor nem kérdeznének rá a potenciális ügyfelek...

A másik tényező a kompatibilitás, amire vonatkozóan kialakult az egész vita. Az egyes felhasználók ugyanis arra panaszkodnak, hogy egy SMR HDD-t alkalmazva problémák keletkeztek a RAID konfiguráció újjáépítésében. A Western Digital a Blocks & Files számára elmondta, hogy saját tesztjeikben nem tapasztaltak problémát a rögzítési technológiából fakadóan, az egész szériát úgy tervezték, hogy ez ne legyen gond a kisvállalkozásoknak, illetve az otthoni felhasználást tekintve. Maguk a Red HDD-k eleve úgynevezett eszköz által menedzselt SMR megoldások, vagyis a megfelelő működés menedzselését elvégzik a host processzor nélkül is, méghozzá az üresjárati időszakokban. A kisvállalkozásoknál, illetve otthon felmerülő terhelés amúgy is időszakos, tehát rengeteg idő állhat rendelkezésre a karbantartási műveletekre.

Egy normál SMR HDD nem ilyen, ezeknél az operációs rendszer gondoskodik a menedzsmentről, ami egy mai PC esetében még jobb megoldás is, kevésbé fogja vissza az adott SMR merevlemez teljesítményét. Ugyanakkor például nem annyira jó NAS-okba, ahol azért nehéz meghatározni, hogy az adott eszköz processzora képes lenne-e kiszolgálni a terhelést. És itt eljutottunk egy érdekes tényezőhöz, ami a terhelésre vonatkozik. Nem minden merevlemezt használna az ügyfél ugyanarra, így pedig kritikus lenne meghatározni, hogy a kiszemelt HDD alkalmas-e egyáltalán a tervezett feladatokra. Ha mondjuk egy felhasználó leginkább úgynevezett hideg adattárolásban gondolkodik, akkor nem valószínű, hogy bármi gond lehetne az eszköz által menedzselt SMR technológiából, mivel viszonylag ritka lenne az írási terhelés, és a HDD bőven elvégezheti a menedzsmentfeladatokat az üresjárati időszakokban. Egy bizonyos terhelési szint felett ez már nem feltétlenül igaz, és itt csúcsosodik ki az a probléma, hogy a merevlemezgyártók nem közlik a rögzítési technológiát.

A Western Digital a fentiek mellett a Blocks & Files számára jelezte, hogy várják a problémákkal küzdő ügyfelek jelentkezését, és állnak rendelkezésre a gondok elhárításában. Ezeket közel sem biztos, hogy az SMR rögzítési technológia okozza, elképzelhető azért más hiba is, akár az adott HDD firmware-jében.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés