Hirdetés

Itt a Western Digital/Kioxia 112-cellarétegű BiCS5 NAND-ja

A minták próbája hamarosan kezdetét veszi, és talán még idén elér bennünket az új lapkákat használó eszközök első hulláma.

Nem tétlenkedett az utóbbi időben sem a Western Digital, sem pedig a Kioxia, hiszen bejelentették legújabb, ötödik generációs BiCS 3D NAND flash lapkájukat, mely 512 Gbites TLC-ként már gyártásban van, de az év második feléig nem lesz belőle számottevő készlet kereskedelmi célokra. Erre a terméknemzedékre amúgy még egy 1 Tbites TLC, illetve egy 1,33 Tbites QLC lapka is szerepel a tervek között.


(forrás: BusinessWire) [+]

A BiCS5 dizájn string stacking alkalmazásával valósítja meg a 112 cellaréteget, s bár ez csak 16,7 százalékos növekedés a BiCS4-hez képest, a két vállalat azt mondja, hogy ez – a 112 rétegű, 512 Gbites TLC-t a 96 rétegű, 256 Gbites TLC-hez hasonlítva bit/wafer alapon – akár 40 százalékos gyarapodást is jelenthet a sűrűséget illetően, hála annak, hogy más jellegű finomítások is történtek, melyek lehetővé tették a horizontális zsugorítást is. Ha minden igaz, a memóriatömb sűrűsége szintén egy jó 20 százalékkal nőtt, és az interfész sebességének (az 50 százalékos plusznak köszönhetően) 1,2 GT/s-nak kell lennie, ami egálban van a legtöbb 96 cellarétegű versenytárssal.

Az első negyedév folyamán kezdődik meg az újdonság mintáinak tesztelése, és a polcokon leghamarabb 2020 végén találkozhatunk BiCS5 NAND-okkal szerelt eszközökkel. A Western Digital korábban azt nyilatkozta, hogy a új lapkákra való áttérést kevesebb tőkebefektetéssel kívánják megvalósítani, mint anno a 64 és 96-cellrétegű váltást, hogy az egyre dráguló generációs frissítések trendjét megfordítsák. Ez a hétköznapi olvasatban annyit tesz, hogy a 96L BiCS4 még jódarabig lefoglalja a termelési kapacitás javát.

Előzmények

Hirdetés