Felgyorsítja a Falcon Shores fejlesztését az Intel

A tervezettnél hamarabb jöhet egy fix konfigurációjú verzió, de az alapkoncepció sem vész el.

Az Intel még az elmúlt év tavaszán mutatta be a Falcon Shores kódnevű fejlesztését, amit XPU-nak neveztek el, ugyanis a tokozásra négy lapka helyezhető. Múlt novemberben kiderült az is, hogy négy chipletet alapvetően a megrendelő határozhatja meg, vagyis egyedi kiépítés is kérhető. A Santa Clara-i óriáscég egy CPU és egy GPU chipletet kínálna alapból, amelyek mellé maximum két további chiplet egyedi tervezésű lehet.

Az utóbbi miatt a Falcon Shores kódnevű rendszer megjelenése nehezen meghatározható, hiszen nyilván az ügyfél igényeitől függ, hogy a megrendelt dizájn mikorra hozható. Ugyanakkor az utóbbi időben arról lehet hallani, hogy az Intel felgyorsítaná a fejlesztést, és egy fix konfigurációt minden opciónál hamarabb piacra dobnának. Információink szerint ezen egy CPU és három GPU chiplet lenne, és már a következő esztendő közepén megkapnák a partnerek az első modelleket.

Fontos, hogy ettől a Falcon Shores az alapkoncepcióját nem adja fel, tehát a később majd a válogatás is hozzá lesz csapva az ajánlathoz, de valószínűleg az Intel úgy látja, hogy először egyszerűbb egy előre meghatározott dizájnnal előállni, ami ad egy fixen rendelhető alapot. Ez minden bizonnyal az Instinct MI300 miatt is fontos, mert az AMD utóbbit már idén kiadná, és az Intel számára az a jó, ha erre a lehető leghamarabb reagálnak egy saját tervezés, hasonló hardverdizájnnal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés