A felhasználók többsége otthonra vesz netbookot?

Nemrég lezárult az NPD netbookokkal kapcsolatos felmérése, mely rendkívül érdekes eredményeket hozott a hatszáz megkérdezett felnőtt beszámolója alapján. A netbookokkal kapcsolatos marketinganyagokban a gyártók a legtöbbször kiemelték, hogy a kisméretű gép legfontosabb tulajdonsága a mobilitás, így a felhasználók helytől függetlenül levelezhetnek, valamint internetezhetnek.

Hirdetés

Az NPD kutatása szerint a vásárlók 60%-a a hordozhatóság miatt választotta a netbookját, azonban a többségük ritkán vagy egyáltalán nem viszi szabadba a terméket. Az eredmények láttán a gyártók egyik szeme sír, míg a másik nevet. A vevők vásárlásnál tanúsított céltudatossága elfogadható, hiszen a többség értelmezi a vállalatok üzenetét, azaz tudatában van annak, hogy a netbookkal a mobilitást célozzák. Elszomorító viszont a tényleges felhasználás, miszerint a többség otthon pötyög a parányi gépen.


Netbook a szabadban

A fenti eredmények természetesen kihatással vannak az elégedettségre, illetve elégedetlenségre is. Azok a vásárlók, akik tisztában voltak a netbookok nem túl acélos teljesítményével és képességeivel 30%-ban csalódottak az üzembe helyezés után. A felmérés szerint többnyire a fiatalabb, 18 és 24 életév közötti korosztály lett negatív tapasztalattal gazdagabb. Az összes vevőt tekintve a felhasználók 58%-a elégedett a mobil gépezete teljesítményével, valamint szolgáltatásaival.

Természetesen az Intel is reagált az eredményekre. A Santa Clara-i óriáscég – szerint a saját kutatásaik alapján – a vásárlók nagy többsége célirányosan használja a netbookot, ami ellentmond az NPD felmérésének. Az NVIDIA azonban úgy látja, hogy a vásárlók többnyire a marketinganyagokból tájékozódnak, és nem keresnek alternatív lehetőségeket. A zöldek szerint a kimutatás alapján két nagy részre osztható fel a piac. Azok a vásárlók, akik nem viszik a gépüket a szabadba, legjobb, ha egy Ion platformra épülő, alacsony fogyasztású PC-t választanak, a hordozhatóságot kihasználó vásárlóknak pedig a Tegra-alapú készülékek piacán érdemes szétnézniük. Utóbbi megoldások képesek megfelelő multimédiás szolgáltatásokra, ami az Intel platformra épülő netbookok hiányossága. Az NVIDIA szerint a vásárlói elégedetlenség ennek tudható be.

Véleményünk szerint a fentebb elhangzott nyilatkozatok természetesen a gyártók érdekei alapján születtek meg. Az NVIDIA azonban kimondott egy általános igazságot: az emberek  nagy része a marketinganyagokból tájékozódik. Persze ez nem feltétlenül a potenciális vásárlók hibája, hiszen kis túlzással már a csapból is az Atom folyik. A legfontosabb, hogy a vásárlás előtt megfelelően tájékozódjunk, így csak ritkán érheti csalódás az embert.

A netbookok jövője

A netbookok talán legnagyobb problémája a kisméretű kijelző, amely alaposan megnehezíti a munkát. Az Acer gondolt a problémára, és már piacra dobta az Aspire One 751 jelzésű modellt, illetve a Gateway néven bejegyzett leányvállalata is bemutatta az LT3103u típusú netbookot. A Dell is tervezi a saját 11,6 hüvelykes mobil gépezetét, amit Argos kódnéven emlegetnek. A termék várhatóan Intel Celeron ULV processzorra épülne, amihez 2 GB-os rendszermemória és 160-250 GB-os merevlemez társulna.


Forrás: netbooknews.be

Érdekes irányba fejlődhet tehát a netbookpiac. Persze a képernyőméret és a teljesítmény növelése a felhasználó érdeke, így üdvözítő az Acer és a Gateway próbálkozása, amit – reméljük – a Dell is kiegészít egy jól használható mobil készülékkel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés