Őszre szánja a Gemini Lake platformot az Intel

Az Apollo Lake közvetlen utódjának tekinthető rendszer sok újítást nem kínál majd, de egy ponton nagy előnyt biztosít a partnereknek.

Az Intel még az előző év őszén leplezte le az Apollo Lake kódnevű platformot, amely a Celeron és a Pentium márkajelzés égisze alatt vásárolható meg az asztali és a mobil piacon is. Az idei évben jön ennek az új verziója, amely már a Gemini Lake nevet viseli, és leginkább egy továbbfejlesztésről van szó, mint egy alapjaiban megújult rendszerről.

A rendszerchip továbbra is két darab processzormodult használhat, de ezek már a Goldmont Plus magokra építenek. Ezáltal kettő vagy négymagos modellekre lehet számítani, továbbá a Goldmont Plus magok felépítése sok szempontból megegyezik a Goldmont fejlesztésű opciókkal, a legfőbb változás állítólag az lesz, hogy az L2 gyorsítótár 2 MB-ról 4 MB-ra nő. Persze utóbbi viszonylag könnyen észrevehető a specifikációkból, így lehet, hogy vannak még újítások a motorháztető alatt.

Az IGP-hez az Intel nem nyúlt, így a Gemini Lake platform gyakorlatilag ugyanazt a Gen9 architektúrára épülő grafikus vezérlőt kapja meg, ami az Apollo Lake-ben dolgozik. A kijelzőmotor az, ami változott, mivel bevezetésre kerül a HDMI 2.0 támogatása, illetve a memóriavezérlőt is modernizálják, így az egycsatornás egység mostantól támogatja a DDR4-es szabványú memóriákat, és ebbe a nagyobb órajelű memórialapkák kezelése is beletartozik. A legfőbb újítás azonban az integrált IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi és Bluetooth 4.0-s vezérlő lesz. Ehhez továbbra is külső rádiós egység kell, de az integráció így is kisebbé teheti az aktuális platformdizájnokat.

A tényleges processzorok tekintetében az asztali modellek 10, míg a mobil verziók 6 wattos TDP fogyasztási osztályba kerülnek. A megjelenésre valamikor az őszi évszak vége felé lehet számítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés