A kritikus piacokra érkezne idén az Emerald Rapids

Az Intel a nem túl fontos területekre nem is fókuszálna az új platformmal.

Még január közepén írtunk az Intel sokat késő Xeonjainak hivatalos startjáról, és viszonylag gyorsan elkezdtek érkezni a hírek arról, hogy az Emerald Rapids még idén válthatja a Sapphire Rapids-SP processzorokat.

A friss adatok alapján a fentiek egyre valószínűbbek, ugyanis az Intel folyamatosan közli a partnereivel a frissített processzordizájn állapotát, ráadásul kiderült az is, hogy több magot építenek majd be a Sapphire Rapids-SP-hez viszonyítva, emellett az L3 gyorsítótár is nagyobb lesz.

Az előrelépés jól hangzanak, de ennyire talán mindenki számít, viszont érdekes adalék, hogy az Intel végre elkezdi célzottan fókuszálni az erőforrásait, vagyis nem pocsékolnak anyagi és mérnöki kapacitást igencsak aprócska piaci szegmensekre. Emiatt az Emerald Rapids-SP CPU-k egy- és kétutas dizájn formájában érkeznek, a szerverek területén alig mérhető részesedést felmutató négy- és nyolcutas dizájnok kimaradnak. Ezen túlmenően HBM-es verziót sem kapnak a friss szerverprocesszorok.

Bár az utóbbi tényezők első olvasatra negatívan csapódhatnak le, fontos kiemelni, hogy valójában nagyon is logikus döntéseket hoz a Santa Clara-i óriáscég. Egyszerűen nincs a komplexebb dizájnokra akkora piaci igény, hogy érdemes legyen erőforrást áldozni rájuk. A Sapphire Rapids-SP is jelentős részben egy-, illetve kétutas szerverekben landol, méghozzá HBM nélkül, tehát az lenne a lényeg, hogy ezeket a területeket fedje le a lehető legjobb paraméterezéssel az Intel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés