Egymilliárd dollárral pörgeti meg a processzorgyártást az Intel

Így növelné a cég a 14 nm-es gyártókapacitást és kezelné a hiányt, ugyanakkor idén már nem sokat lehet tenni.

Bob Swan, az Intel ideiglenes elnök-vezérigazgatója és egyben pénzügyi igazgatója bejelentette, hogy az idénre tervezett, 14 milliárd dolláros, gyártásra szánt kiadást további egymilliárd dollárral egészítik ki, annak érdekében, hogy kezelni tudják az utóbbi időszakban egyre inkább felerősödő processzorhiányt. A vállalat jelenleg nem tud elég terméket gyártani, főleg annak köszönhetően, hogy a 10 nm-es node elérhetősége már komoly csúszásban van, így minden erre tervezett terméket 14 nm-es megoldásokkal kellett helyettesíteni, de erre a gyártókapacitás tekintetében nem készültek fel.

Mára számos asztali Intel processzor ára emelkedett igen magasra, és a hírek szerint ez még rosszabb is lehet, bár jelentős drágulásra már nem kell számítani. Persze a változás így is jelentős, bizonyos CPU-k ára majdnem megduplázódott, és ez különösen jellemző a hazai piacra, ahol a drágulás mértéke a nyugati területekhez mérten nagyobb is.

Az egymilliárd dolláros bővítésből az oregoni, az arizonai, az írországi és az izraeli gyár jut majd több 14 nm-es gyártókapacitáshoz. Ebből valószínűleg idén már nem fogunk érezni semmit, elvégre a leadott rendeléseket is nehezen teljesíti az Intel, tehát kell némi idő, amíg utolérik magukat, viszont a következő esztendő első negyedévétől kezdve már jobban közeledhet az ellátás az igényekhez. Teljesen várhatóan majd a jövő nyárra lesz megoldva a probléma, és akkor az árak is visszatérhetnek a normális szintre.

Amíg a helyzet nem oldódik meg, addig az Intel a drágább Xeon és Core termékcsaládra fókuszál, ami eléggé nehézkes ellátást von majd maga után az olcsóbb termékek esetében.

Bob Swan szerint a 10 nm-es node bevezetésével kapcsolatban is vannak fejlemények, a kihozatal javul, így az Intel úgy gondolja, hogy 2019-ben megkezdődhet a tömeggyártás, de ennél pontosabb dátum még mindig nincs. A 14 nm-es node-ba ölt extra pénz mindenesetre egy tartaléktervnek is felfogható, hiszen így a Santa Clara-i nincs feltétlenül rákényszerítve arra, hogy legyen 10 nm-es processzora jövőre. Ha különböző nem várt problémák miatt esetleg mégsem áll majd úgy a gyártástechnológia, ahogy kellene, akkor egyszerűen 2020-ra csúsztathatják a bevezetését, és a megnövelt 14 nm-es gyártókapacitást használhatják tovább.

A vállalat a fentiek miatt szoros kapcsolatot alakít ki az ügyfelekkel, ami ilyen esetekben tipikusnak mondható, hiszen homokszemek tömkelege került a gépezetbe, vagyis az általános ellátási gondok mellett tucatnyi specifikus probléma is előállhat, amelyek rendkívül gyors rendezése az Intelnek is alapvető érdekévé vált.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés