Mindenképpen megjelenik az Ice Lake, maximum nem lesz kapható

A friss útitervekből csak azért tűnt el, mert nem garantált, hogy jövőre nagy mennyiségben is gyártani lehet.

Még az előző hónap végén írtunk arról, hogy eltűnt az Ice Lake az Intel friss útiterveiből. A kiszivárgott adatok hitelességének azóta több helyen is utánajártunk, és valóban létező dokumentumokról készültek az érintett kémfotók, de ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy ez nem jelenti azt, hogy az Ice Lake nem fog megjelenni.

Az útitervek elsődlegesen azért módosultak, mert még ma sem biztos, hogy az érintett fejlesztést nagy mennyiségben lehet majd gyártani a következő év során. Bár ennek van némi esélye, de az OEM-ek az idei ellátási problémák miatt nem csak azt igénylik már az Inteltől, hogy legyen valami új, vagy újnak nevezhető dolog jövőre, hanem azt is, hogy a megrendeléseket időben szállítsák le. Ennek az oka igen prózai, az idei esztendő ünnepi szezonja gyakorlatilag mindenkinek ugrott, hiszen biztosan nem lesz annyi Intel termék, amennyit a vásárlók igényelnek, tehát az előzetesen tervezett bevétel sem fog befolyni.

Az aktuális helyzetet az OEM-ek elfogadták már, jobban mondva beletörődtek, hiszen pár héttel a szezon előtt nem lehet ellene tenni semmit, de jövőre garanciát kérnek, hogy ez nem fordul majd elő újra. Az egész ráadásul az Intelnek is rossz, hiszen számukra ugyanolyan nagy probléma, hogy nem tudják az igényeket kielégíteni, illetve nem tudnak azzal sem mit kezdeni, hogy a processzoraik árazása igencsak elszállt.

Az Ice Lake tehát alapvetően készül, és lesz is belőle termék, de az útitervekből valóban eltűnt. A vállalat 2019-re inkább azt ígéri a partnereinek, amit biztosan tudnak teljesíteni, és valljuk be, a mostani lapkákat kiadni egy újabb steppingen nem vállalhatatlan feladat. Ez már csak azért is fontos, mert eléggé megcsappant a bizalom az Intel felé az ígéretekkel kapcsolatban, például a 10 nm-es node első megoldása, a Cannon Lake sem igazán kapható, noha hivatalosa megjelent. Ha a gyártástechnológiai problémákat sikerül letudni a következő esztendő második felében, akkor igazából nem lesz nagy gond, és az Ice Lake is megjelenhet megfelelő ellátási háttér mellett. Ha viszont nem lehet biztosítani a kellő mennyiséget a piac számára, akkor ugyan megjelenik az Ice Lake, hiszen azért valamit mutatni kell a tesztekben is, de a gyakorlatban nem igazán lesz kapható. Utóbbi problémát viszont kezelni fogják az útitervbe már bekerült, újabb 14 nm-es frissítések. Az ezek gyártására vonatkozó hátteret ráadásul biztosítja majd a cég friss beruházása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés