Már a Broadwell IGP-jét is támogatja az új Intel driver

Az Intel elérhetővé tette a 15.36.3.3960-as verziójú drivercsomagot, amely a Windows 7, 8 és 8.1 operációs rendszerekhez telepíthető, és tartalmazza a HDMI-hez használható audio-, valamint a Turbo Boost modullal kiegészített HD Graphics drivert, a Media SDK futtatási környezetet, illetve az OpenCL eszközillesztőt. A WHQL aláírással rendelkező meghajtó a HD Graphics 4200, 4400, 4600, 5000, 5300, illetve az Iris Graphics 5100 és Iris Pro Graphics 5200 IGP-vel rendelkező processzorokhoz telepíthető, azaz lényegében a Haswell és a Broadwell lapkákban található integrált grafikus vezérlőkkel kompatibilis. A mobil termékek esetében persze megjegyzendő, hogy nem mindegyik gyártó engedélyezte a gyári terméktámogatást, így ha az Intel által kiadott hivatalos meghajtók nem telepíthetők, akkor a notebook gyártójánál kell érdeklődni az esetleges frissítésekről.

Az új meghajtó főleg a hibajavításokra és a korábbi eszközillesztő új szolgáltatásainak kiterjesztésére fókuszál. Utóbbi szempontból a CMAA már működik OpenGL alkalmazásokon is, illetve új OpenGL kiterjesztések is elérhetők, továbbá az Intel javított a GLSL fordítóján valamint a lefordított shaderek mentési mechanizmusán, ami azt jelenti, hogy az adott OpenGL program futtatásánál az állapotváltások során kevesebb mikroakadásra van kilátás. Technikailag itt arról van szó, hogy a feljavított, shader fordításra vonatkozó rendszer hatékonyabban ismeri fel az egyes állapotváltásokhoz már újrafordított és elmentett shadereket, vagyis az újrafordítás már meglévő shaderekkel nem történik meg még egyszer.

Az OpenCL tesztprogramok alkalmazásspecifikus optimalizálásban is részesültek, így az új driverrel a CompuBench akár 50%-kal, míg a Sandra 2014 akár 10%-kal jobb eredményeket mutathat fel.

A hibajavítások szempontjából lényeges kiemelni, hogy mostantól újra működik a meghajtóból kényszeríthető anizotropikus szűrés a DirectX API-t használó programokra vonatkozóan. Ez a funkció már régóta elérhetők a driverekben, de pár hónapja csak díszíti a vezérlőfelületet, ugyanis nem aktiválódik. Az Intel végre rájött, hogy ez mitől van, így a friss meghajtóban kijavították a hibát.

A játékok esetében újra jó sebességgel futtatható a DiRT 3 című alkotás, amit egy év közepén megjelent drivercsomag rontott le, de most visszaállt a rend. Emellett a Dota 2, a Splinter Cell: Blacklist és a SimCity című játékok esetében eltűntek a grafikai hibák, illetve az Intel kiemelten ajánlja, hogy az érkező Dragon Age: Inquisition játékot ezzel a driverrel futtassák a játékosok, mivel a korábbi meghajtókkal nagyon durva képi hibákra van kilátás. Szintén megszűntek a grafikai hibák az Internet Exploreren belül futtatott Flash programok esetében.

Az Intel kiemelte, hogy a Max Payne 3 című játék mostantól probléma nélkül futtatható lesz, illetve a Minecraft című alkotás sem fog bizonyos helyeken lefagyni. Az új meghajtó javítja a DirectX 11-es programok esetében azt a hibát is, ami miatt az alkalmazások bizonyos kijelzőkön középre helyezett módban jelentek meg, vagyis eltűnnek a monitor széleinél fekete keretek, így lényegében ténylegesen teljes képernyős módban futtathatók.

Az Intel új HD Graphics drivercsomagjának 32 és 64 bites futtatható verziója – Windows 7, 8 és 8.1 operációs rendszerre – az előbbi linkeken érhető el. A pontos dokumentáció itt olvasható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés