Intel: a kétmagos chipeké a jövő

Az Intel tegnap megrendezett tavaszi elemzői konferenciáján Paul Otellini, a vállalat elnöke megerősítette, hogy felgyorsítják a kétmagos mikroprocesszorok bevezetését: az egy lapkán két processzormagot tartalmazó új chipek már jövőre megjelennek mind az asztali és hordozható számítógépekben, mind pedig a szerverekben. 2005 végén a nagy teljesítményű Intel-processzoroknak több mint a fele dual core megoldás lesz – mondta Otellini.

A vállalat szerint a kétmagos chipekkel alacsonyabb órajelen is jelentősen növelhető a teljesítmény, miközben a fogyasztás nem nő drámai mértékben. És mint kiderült, éppen a fogyasztás volt az egyik markáns érv a teljesen eltérő tervezési elvek mentén megalkotott – a Pentium 4 processzorok alapját képező – NetBurst mikroarchitektúra elvetése mellett. "Nem dobhattunk piacra 150 wattos asztali és notebook-processzorokat, egyszerűen nem tehettük meg" – fogalmazott Otellini, aki elmondta, hogy a félreállított Tejas és Jayhawk chipeket tervező mérnökcsapatok immár a kétmagos processzorokon dolgoznak.

Megerősítést nyert az a hír is, hogy a kétmagos chipek megjelenéséig a Pentium 4 processzorok fejlesztése sem áll meg, és még a második félév során piacra kerülnek a 2 MB méretű másodlagos gyorsítótárral szerelt, No Execute (NX) memóriavédelemmel rendelkező, 1066 MHz-es rendszerbuszt használó és Enhanced Halt állapotot (C1E) támogató új Prescottok. Otellini elmondta, hogy a 64 bites végrehajtás képessége az asztali processzorokban is aktiválva lesz, amint a Microsoft elkészül kompatibilis operációs rendszereivel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés