Merre tovább, Prescott?

A két maggal rendelkező asztali processzorok 2005-re tervezett megjelenéséig az Intel új funkciók bevezetésével növeli a Prescott magos Pentium 4 chipek teljesítményét. A vállalat a második félév során dobja piacra 2 MB méretű másodlagos gyorsítótárral szerelt, No Execute (NX) memóriavédelemmel rendelkező, 1066 MHz-es rendszerbuszt használó és Enhanced Halt állapotot (C1E) támogató új lapkáit – tudta meg lapunk. Emellett a Prescottban is aktiválva lesz a 64 bites végrehajtás képessége (EM64T), amint a Microsoft elkészül kompatibilis operációs rendszereivel, amire – a legújabb hírek szerint – leghamarabb az év végén kerülhet sor.

Jelenleg nem tudni, hogy pontosan mekkora lesz a nagyobb gyorsítótárral rendelkező Prescott magmérete, a termékterv azonban azt bizonyítja, hogy az Intelnek nincsenek kétségei a 90 nanométeres technológiát igénylő chip gyárthatóságával kapcsolatban.

Amint arról beszámoltunk, a vállalat törölte útitervéből a Prescott utódjának szánt Tejas, valamint a a Tejas-architektúrára épülő – Jayhawk kódnéven ismert – Xeon processzorokat. A NetBurst mikroarchitektúrára épülő chipeket a várakozások szerint Pentium M-rokon kétmagos processzorok váltják fel jövőre. Ha minden igaz, az Intel ma részletesebb információkkal szolgál módosított processzorterveiről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés