Megbízható működést kínálnak az Intel 520-as sorozatú SSD-i

Az Intel piacra dobta a Cherryville kódnéven fejlesztett SSD-ket, melyek eredetileg az elmúlt év végén debütáltak volna, de egy kicsit csúsztak velük. A termékcsalád a nagyobb teljesítményre vágyó felhasználóknak készült, és a kereskedelembe szánt, 2,5 hüvelykes megoldások az 520-as jelzést viselik. Az újdonság az 510-es sorozatot váltja, és ahhoz hasonlóan MLC NAND flash lapkákat alkalmaz, igaz, az új chipek már 25 nm-es eljárással készülnek. Megmaradt a 6 Gbps-os SATA interfész, ami nem nagy meglepetés, a termékskála azonban jelentősen kibővül, ugyanis az 510-es szérián belül csupán két SSD volt kapható, míg az 520-as sorozat 60, 120, 180, 240 és 480 GB-os modelleket is tartalmazni fog .

Az 1,2 millió órás MTBF üzemidőre minősített, 520-as sorozatú SSD-k természetesen támogatják a 256 bites AES titkosítást, a SMART és a TRIM funkciót, illetve az NCQ-t. A Native Command Queuing kifejezés általánosságban a merevlemezeknél ismert. Segítségével – amennyiben a HDD, a vezérlő és a meghajtóprogram is támogatja – a merevlemez oly módon képes újrarendezni a vezérlő által küldött parancsokat, hogy a meghajtó teljesítménye megnő. Ez a különböző fejpozicionálási késleltetések csökkenésének és a művelethatékonyság megnövekedésének köszönhető. Az SSD esetében az elvek hasonlóak, de a működés eltérő: az Intel az NCQ-t arra használja, hogy az SSD folyamatosan munka alatt legyen. Erre azért van szükség, mert a NAND flash chipek elérése nagyon gyors, így amikor a processzor egy időigényes feladaton dolgozik, az NCQ biztosítja, hogy a meghajtó – a kiadott parancsok következtében – megfelelő ideig el lesz foglalva.

Az Intel 520-as sorozatú SSD-i a SandForce SF-2281-es vezérlőt használják, amely egy igen gyors megoldás. A rendszer legnagyobb előnye azonban mégsem a tempó, hanem az adatok valósidejű tömörítése, amivel a termékek tűrőképessége is növelhető. Ez manapság kritikus szempont, mivel a 20 nm-es gyártástechnológiát használó lapkák cellái a korábbi megoldásokhoz viszonyítva kevesebb írást viselnek el, így hamarabb elhasználódhat a termék. Az Intel az eredeti firmware-t is jelentősen módosította, hogy stabil és megbízható legyen a működés.

Az újdonságok a sebesség szempontjából sem szégyenkezhetnek. A 240 és 480 GB-os modellek a vezérlő összes csatornáját használják, így az írási és az olvasási tempó elérheti az 520, illetve az 550 MB/s-ot is, emellett a 4 kB-os blokkok véletlenszerű írási és olvasási sebessége maximum 80 000, illetve 50 000 IOPS lehet. A kisebb kapacitású meghajtók esetében az előbbi értékek némileg gyengébbek lesznek, de a pontos adatokról még nincs információ.

Az Intel 520-as sorozatú SSD-i már elérhetőek. Az öt év garanciával operáló újdonságok a tárkapacitástól függően 149, 229, 369, 509 és 999 dollárba kerülnek, ezerdarabos rendelési tétel esetén.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés