IFA 2019: az NVIDIA új ACE platformjára épül az ASUS StudioBook One

A különleges noteszgépet nemcsak a beépített Quadro RTX 6000 teszi érdekessé, hanem speciális hűtése is.

Hirdetés

Az ASUS ProArt StudioBook One-ról bejelentése kapcsán röviden már írtuk, de most alaposabban is bemutatjuk, mivel nem egyszerűen a kreatív célokra szánt új notebookcsalád különleges csúcsmodelljéről van szó, hanem az NVIDIA új ACE referenciadizájnjának első bemutatkozásáról is.


[+]

Maga az ACE nagy vonalakban a Max-Q GPU bemutatásakor látottakat próbálja ismételni, azaz egy olyan alapot ad, amely lehetővé teszi nagy teljesítményű hardverek (állítólag) throttling nélküli használatát egy viszonylag könnyű és vékony gépházban.


[+]

Jelen esetben ez 24 mm-es vastagságot és körülbelül 3 kg-ot jelent, ami persze egy ultrabookhoz képest elég sok, sőt, a Max-Q-s noteszgépek között is bőven találni kisebbet, de ebben az esetben az NVIDIA legkomolyabb professzionális célra szánt mobil VGA-ját, a Quadro RTX 6000-et találjuk benne (persze az RTX 8000 nagyobb, de a két GPU ugyanaz, csak a 8000-eshez 24 helyett 48 GB fedélzeti tárat pakolnak) egy Core i9-9980HK processzorral, 32 GB RAM-mal és 1 TB-nyi SSD-vel kiegészítve. Az akkumulátor kapacitása 90 Wh, a 15,6 hüvelykes kijelző pedig 4K felbontású, és – ahogy említettük – a gyári kalibrációnak köszönhetően rendkívül jó a színhűsége is.


[+]

Az ACE platform érdekessége tehát, hogy mindez egy táskába is elrejthető gépbe került, amely mellé meglepően apró, mindössze 10 x 10 x 3 cm-es töltő jár. Igaz, ez a töltő 300 wattos, ami alapján biztosra vehetjük, hogy a Quador RTX 6000 mobil verziója az asztalihoz képest azért visszafogott TDP-vel dolgozik, de még ezzel együtt is impozáns a bezsúfolt teljesítmény. Annak érdekében pedig, hogy ne kelljen folyamatosan a throttling eszközéhez nyúlni, az ACE dizájn különleges hűtést kapott, részben a Zephyruson már látott megoldást utánozva, részben az ASUS Mothershipet másolva.


[+]

Az utóbbiból származik ugyanis az, hogy a belső elrendezést átalakítva a fő hardver (CPU, GPU, stb.) a kijelző mögé került, az akkumulátor és más járulékos komponensek pedig a billentyűzet alá. Ez ugyan kissé fejnehézzé tette a StudioBook One-t, de kombinálva a Zephyrushoz hasonló, felnyitáskor szétcsúszó burkolattal (csak most az alsó rész helyett a monitor háta nyílik), a hűtés hatékonyságán is sikerült javítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés