Hirdetés

CES 2019: vegyes ASUS újdonságok a lajstromban

A ROG- és TUF-színű felhő egyre csak gomolyog fejünk felett, de a gyártó a professzionális felhasználókra is gondolt.

Az ASUS szokásához híven rengeteg terméket vitt a CES-re, melyek között vegyesen csemegéztünk, így összegyűjtöttük, hogy az egyes piacokon mikre lehet érdemes még figyelni.

A vállalat legújabb, 32 hüvelykes képátlóval megáldott, ProArt PA32UCX névre hallgató, 4K-s IPS kijelzőjének fő ismérve, hogy a panel megvilágítására mini LED-eket használ. Ezek a LED-ek sokkal sűrűbben vannak telepítve, mint nagyobb társaik, és ennek következtében finomabbá válik a fényerő állításának folyamata, melynek eredménye, hogy az apró részletek jobban kivehetők lesznek, s a fényes pontok körüli bevilágítás (light bleed) is minimalizálódik. A 384 lokális dimming zóna (FALD) helyett jelen iterációban 1000-ről beszélünk, ami nem kis fegyvertény; a monitor maximális fényereje 1200 nit, és a nagyobb OLED panelekhez viszonyítva javul a fehérség, illetve a színek uniformitása.

ASUS ProArt PA32UCX
ASUS ProArt PA32UCX

A maximális felbontás (ahogy már korábban is említettük) 3840x2160 pixel, mindez 97 százalékos DCI-P3 és 89 százalékos Rec. 2020 színtér lefedettség mellett (1,07 milliárd szín megjelenítése), és a PA32UCX megfelel a VESA DisplayHDR 1000 specifikációinak - sőt, bizonyos aspektusokban (mint például az előbb szóba került DCI-P3 lefedettség) túl is teljesíti azt.

A jellemzők listáját böngészve visszaköszön ránk a többféle HDR támogatása is (HDR-10, HLG), míg a kapcsolódásról két Thunderbolt 3-at protezsáló USB Type-C csatlakozó (melyek segedelmével láncba köthetünk külső adattárolókat vagy akár kijelzőket), egy HDMI 2.0 és egy DisplayPort 1.4 gondoskodik.

A professzionális felhasználásra tervezett ASUS ProArt csoda még a tavasszal elstartol, de az árcédula felett egyelőre kérdőjel lebeg. Nem lesz olcsó, annyi szent.

Beszámolónk soron következő alanya a ProArt PA90 miniszámítógép, ami 176 x 176 x 365 mm-es térfoglalásával a kicsi a bors, de erős frázist hivatott alátámasztani. A masina Intel Z390-es lapkakészletre, kilencedik generációs Core i7/i9 processzorra és NVIDIA Quadro P4000-es, illetve P2000-es dedikált grafikus vezérlőre építkezik, de persze az Optane technológiával is közeli ismeretséget kötött, miközben egy hengeres, Mac Prókra hajazó házikóban tanyázik. A maximálisan kérhető memória mennyisége 64 GB (DDR4-es SO-DIMM, 2666 MHz-en), míg háttértárolók tekintetében két M.2-es PCI Express csatolón működő SSD-t és egy 2,5 hüvelykes meghajtót helyezhetünk el belül. Vezeték nélküli adatforgalomra is felkészítették a drágát, hiszen a dupla antennával operáló IEEE 802.11 a/b/g/n/ac-s Wi-Fi és a Bluetooth 5.0 egyaránt rendelkezésünkre áll. Az előlapon két USB 3.1 Gen2 port, egy fejhallgató kimenet és egy mikrofonbemenet néz velünk farkasszemet, míg hátul két USB 3.1 Gen2 aljzat, négy DisplayPort, egy Gigabit Ethernet dugasz köszön vissza ránk a két DC-in, valamint a 3,5 mm-es jack tőszomszédságából.

ASUS ProArt PA90
ASUS ProArt PA90

A hűtésről egyelőre még nincs egzakt információnk, de az ASUS gárdája rendkívül csendes üzemet helyez kilátásba, és ahogy majd közeledik a rendszer debütálása, fokozatosan lebbentik fel a fátylat a burkolat alatt rejtőző belsőségekről. Annyi bizonyos, hogy a központi egység felett víz cirkulál. A kis kiterjedésű, dizájnorientált munkaállomás mellé hozzácsapva a tajvani multi frissen bemutatott, UWQHD felbontású, ívelt ProArt PA34V megjelenítőjét, igazán minimalista szemléletű munkakörnyezetet hozhatunk létre.

ROG-os vizekre evezvén szembeúszik velünk a ROG Rapture GT-AC2900-es, játékosoknak szánt router. A vadító külső nem csupán Aura Synces RGB fényeket, de respektre méltó belső értékeket szintúgy takar: 2,4 GHz-en a maximális adatáteresztés 750 Mbps, az 5 GHz-es sávon pedig 2167 Mbps. Négy antennája révén az apparátus 4x4-es konfigurációban támogatja a MU-MIMO-t (multi-user, multiple-input, multiple-output), de a négy dual bandes antennából a három külső lecsatlakoztatható, az integrált negyedik pedig exkluzívan az 5 GHz-es tartománnyal pajtáskodik. A DFS-sel (Dynamic Frequency Selection) kötött szoros barátságnak hála az AC2900-es az 5 GHz-es sávon olyan frekvenciákat is képes használni, melyeket normális esetben különféle radarrendszerek vesznek igénybe. Annak érdekében, hogy ilyen tekintetben ne legyen semmiféle interferencia, a DFS érzékeli a radarjeleket, és pozitív észlelés esetén frekvenciát vált.

ASUS ROG Rapture GT-AC2900
ASUS ROG Rapture GT-AC2900

A ROG router többféle metódust alkalmaz az adatforgalom optimalizálására. Ilyen például az adaptív QoS, amelynek köszönhetően módunk nyílik bizonyos hálózatra csatlakozó eszközöket, vagy hálózaton futó applikációkat prioritásban részesíteni. Ha feltelepítjük a GameFirst V szoftvert, az AC2900-as felismeri a ROG laptopokat és asztali vasakat, s ha ez megtörtént, a Game First mód egykattintásos inicializálása után a program automatikusan a helyére rakja azt a bizonyos adaptív QoS-t, miközben a GPN-hez (Gamers Private Network) való hozzáférés igyekszik javítani a pingjeinket és eliminálni az adatcsomag vesztéseket. Mindezeken túl a routernek van egy NVIDIA GeForce NOW-ra kihegyezett üzemmódja, mely a felhős játékot optimalizálja, és egy automata módon érvénybe lépő QoS profil 90 százalékos sávszélességet dedikál erre a célra.

A csatlakozókat illetően a kötelező WAN/LAN portok társaságában négy Gigabit Ethernet, egy USB 3.1 Gen1-es, illetve egy USB 2.0-s aljzat figyel árgus szemekkel, mikor különböző perifériákat kapcsolunk a hálózatra. Az egység oldalán fellelhető ROG Boost gombbal nem csak az RGB LED-ek fényorgonáját aktiválhatjuk, de akár átállíthatjuk a DFS vagy a Game Boost funkciók kapcsolására is.

A TUF-os termékek családfáját gyarapítja a TUF Gaming K7 optomechanikus tasztatúra, és ahogy az manapság divat, az alumínium konstrukció, no meg a gombonként címezhető RGB fények nem maradhattak parlagon. Az előbb taglalt TUF optomechanikus kapcsolóknak két fajtája van: az egyik lineárisan jár, míg a másik kattogós, taktilis kivitelű. Az aktuációs pont mindkét változatnál 1,5 mm-en található, és a lebegőgombos kialakítás révén a takarítás sem túl megerőltető. A beépített memóriával rendelkező K7-es IP56-os besorolást kapott, azaz ellenáll a víznek, valamint a pornak, s mivel a kapcsolók belsejében nincs fém alkatrész, a pára/nedvesség miatt kialakuló oxidáció sem keseríti meg életünket. Az extra vezérlési manővereket (médiakontrollerek, világítással kapcsolatos dolgok, stb.) az Fn-t magukba foglaló kettős gombkombinációkkal érhetjük el.

ASUS TUF Gaming K7
ASUS TUF Gaming K7

Az előlap jobb felső sarkában terpeszkedő TUF Gaming logó vasból készült, és kényelmünk fokozásának okán a klaviatúrához jár egy memóriahabos, műbor borítású csuklótámasz, mely mágnesekkel rögzül az alsó peremhez. A szoftver a megszokott ROG Armoury II, amiben mindenféle beállításokkal eljátszadozhatunk. Ha minden jól megy, a K7-es már januárban hozzáférhető lesz.

ASUS ROG Strix AIO
ASUS ROG Strix AIO (forrás: PROHARDVER!) [+]

Jelen híradásunk záróakkordja egy belépő szintű kompakt vízhűtő, a ROG Strix AIO, ami ugyanarra az Asetek alapra húzza föl a várát, mint a ROG Ryuo, és ugyanazokat a ventilátorokat használja a radiátoraira applikálva. Mivel a költségek csökkentése kardinális szerepet játszott a tervezésekor, a LiveDash OLED kijelzőt most mellőzni vagyunk kénytelenek, de fapad vagy sem, a CPU-ra szerelhető blokkot 16 darab címezhető LED ragyogja körbe. Ez bizony soha nem hiányozhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés