IFA 2013 blog: ismerkedés a Windows 8.1-et futtató 8,1"-es Iconia W3-mal

Az Acer Iconia W3 tulajdonképpen nem új készülék, hiszen eredetileg a Computexen debütált, mégsem került belőle a magyar piacra belőle szinte egyetlen darab sem, csak nagyobb társai, a szintén Windows 8-at futtató 10,1"-es, Atom platformos Iconia W510, valamint a 11,6"-es, ám Ivy Bridge processzoros Iconia W700 került pozícióba (és tesztlaborunkba). A sorból kimaradó W3 is ugyanazon a platformon nyugszik, mint a W510, de mérete kompaktabb, 1280x720 pixeles IPS kijelzője pedig csupán 8,1 colos. Ebből kifolyólag akár egy olyan kis méretű tablet is válhatott volna belőle, ami képes lett volna kiváltani egy notebookot, de ez sajnos nem történt meg.

Bal alul az Iconia W3 az Iconia W510 (felül) és két Iconia P3 Ultrabook (jobbra) társaságában
Bal alul az Iconia W3 az Iconia W510 (felül) és két Iconia P3 Ultrabook (jobbra) társaságában [+]

A kezelés elsősorban az érintőkijelzőre korlátozódik, stylus ugyanis nem jár a géphez, ellenben egy pótakkumulátor nélküli Bluetooth billentyűzet opcionálisan megvásárolható hozzá, ami gépelésnél szépen megállja a helyét – bónusz, hogy jár mellé az Office Home & Student 2013. Ezen viszont nincs touchpad, ami a "toll" hiányával karöltve alaposan megbonyolítja a kezelést a kiméretű kijelzőn, van viszont dokkolóként (és tartóként) funkcionáló bevágás, amibe fektetve és állítva is behelyezhetjük a tabletet.


[+]

A W3 egészen ígéretesnek tűnt, jól össze van rakva, de az Intel Clover Trail platformra épülő Atom Z2760-as SoC talán nem a legjobb választás. Még akkor sem, ha könnyedén mozgatja a Windows 8.1-et, mivel a komolyabb programok futtatása nem menne ilyen egyszerűen. Nyilván már a W3 megalkotásakor bölcsebb lett volna várni a frissebb Bay Trail platformra, és tulajdonképpen a hazai debütálást is ez hiúsította meg, inkább úgy döntöttek, hogy megvárják a frissített változatot, ami új processzorral és jobb kijelzővel fog érkezni, noha az itt kiállított példányok kijelzőjével nem volt igazán nagy probléma – elképzelhető, hogy ezen már faragtak az első demópéldányokhoz képest.


[+]

A 16 és 32 GB-os háttértár viszont egyértelműen kevés egy windowsos gép esetében, a microSD foglalat csak ideiglenes gyógyírt jelent a bajra. Az akkumulátor viszont 8 órás üzemidővel kecsegtet, mely elegendő lenne egy hosszabb utazás során is.


[+]

Érdekes volt látni és kipróbálni az Iconia W3-at, tapasztalatszerzésnek legalábbis jó volt, hiszen ekkora méretben nem minden nap találkozunk Windows 8-at futtató táblagéppel. Egyértelműen vannak a készüléknek hibái (melyeket a gyártó is elismer), ami miatt a W3 nem tud kiváltani egy notebookot. Éppen ezért kíváncsian várjuk, hogy mikor készül el az utód, amiben nyilván kijavítják a fent említett hibákat és hiányosságokat. De hogy ez mikor lesz pontosan, arról egyelőre nincs információnk.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt