Idén minden második PC IGP-s processzorra épülhet

Az IHS kielemezte a PC-s GPU-piac változását a jövőre nézve. A kutatás fő elemeit az úgynevezett GEM-ek, azaz a grafikus vezérlővel rendelkező processzorok jelentették. Ebbe a kategóriába tartozik minden olyan PC-s processzor, ami a központi magok mellett tartalmaz grafikus számításokra alkalmas vezérlőt is, és mindezt egy lapkán belül. A definíció alapján ilyen termékek az Intel Pineview és Sandy Bridge kódnevű fejlesztései, valamint az AMD Fusion projektjének APU-jai.

A GEM-ek terjedése tulajdonképpen 2010 elején kezdődött meg, amikor megjelent az Intel Pine Trail platformja, és ez a rendszer tette ki az előző évben leszállított az asztali és a mobil számítógépek 36 illetve 39 százalékát. A friss piackutatás előrejelzései szerint 2011-ben az előbbi értékek rendre 45 illetve 51 százalékra emelkednek, ami számottevő ugrásnak számít. Az IHS számításai szerint idén a fenti lapkákkal szerelt termékek közül 115 millió mobil és 63 millió asztali gép kerül majd leszállításra. A számok az elkövetkező években csak emelkedni fognak, és 2014-ben már a leszállított mobil és asztali PC-k 83 illetve 76 százalékában grafikus vezérlővel rendelkező processzor lesz.

A piac várható változása
A piac várható változása (forrás: IHS)

A legnagyobb érdeklődést az AMD Llano és az Intel Sandy Bridge termékeket övezi. A két lapka technikailag nagyon sok szempontból hasonló, hiszen a csíkszélesség azonos, és a chipek tranzisztorszáma illetve kiterjedése is közel megegyező. A legfőbb különbség a két vállalat koncepciójában van, mivel az AMD a grafikus mag kimagasló erejére koncentrált, míg az Intel elsősorban a központi processzormagok magas teljesítményét tartotta szem előtt.

A legnagyobb kérdés, hogy az AMD miért választotta ezt az utat. A Chip Chick megpróbált utánajárni az okoknak, és az AMD nagyon érdekes eladási statisztikákkal lepte meg őket. Az adatok arra világítottak rá, hogy egy-egy régióban milyen arányban vesznek a felhasználók dedikált GPU-val felszerelt gépet. A kínai és az európai piacon ez a szám nagyon magas, ugyanis a statisztikák szerint a vásárlók 80 illetve 75 százaléka úgy gondolja, hogy a különálló grafikus vezérlő jelenleg számottevő előnyt jelent. A legnagyobb felvevőpiacnak számító Egyesül Államokban azonban teljesen más adatok vannak, mivel ott a vevők alig 10-20%-a vásárol VGA-val felszerelt számítógépet.

Az eredmények nagyon meglepőek és vélhetőleg annak köszönhető az eltérés, hogy az amerikai piac már mobil irányba halad, és a játékkonzolok elterjedtsége is messze nagyobb a többi földrészhez viszonyítva. Európa és a tőlünk keletebbre fekvő országok úgymond hagyománytisztelők – az IHS előrejelzése szerint persze már nem sokáig.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés