IBM és az Élet Könyve

Hirdetés

Az emberi genetikai állomány feltérképezése, elképzelhetetlen tudást ad a jövő orvosai kezébe. A ma még rettegett betegségek a jövőben talán csak múló náthának fognak tűnni. Genetikai vizsgálatokkal kimutathatóvá, illetve megelőzhetővé válnak az öröklődő betegségek és rendellenességek, génterápiás kezelésekkel, gyógyszerekkel kezelhetőek lesznek az emberiséget súlytó nyavalyák.

Talán az egyelőre még túlzónak tűnő fantazmagóriáknak, az IBM legújabb szuperszámítógépe adhat alapot. A NuTec Sciences, genetikus kutatásokat támogató cég megrendelte az óriástól a csodamasinát, amely ha kész lesz, a világ magánkézben lévő leggyorsabb számítógépe lesz. A szerződésről nincs sok információnk, csak annyit tudunk, hogy legalább 10 millió dolláros üzletről van szó. Az IBM elmondása szerint a gép 600-szor gyorsabb lesz, mint a Deep Blue, másodpercenként 7,5 billió művelet elvégzésére lesz képes. A rendszer háttértárolója 50 terrabájtot, a memória 2,5 terrabájtot tesz majd ki. A felhasznált szoftvereket közösen fejleszti ki a két vállalat. Terveik szerint ezek az interneten keresztül elérhetőek lesznek, hogy más kutatócsoportok is bekapcsolódhassanak a projektbe.

A gép feladata az emberi genetikai állomány majdnem kész térképének elemzése. Az eredményektől azt várják, hogy megmondja, melyik génkombináció vagy géncsoport felelős az egyes betegségek kialakulásáért. A keresési idő radikálisan lecsökken (pár hónap) az eddig használt számítógépek több 100 éves becsült munkaidejéhez képest.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Hirdetés