Két, AI-ra tervezett lapkával erősít a Huawei

Az Ascend 310-re és 910-re számos megoldást épít majd a vállalat.

A Huawei az ultramobil piacra szánt HiSilicon rendszerchipekben is igen erősen épít az AI-ra, de most olyan megoldásokat jelentettek be, amelyek túllépnek az aktuális megoldásaik teljesítményén. Erre igazából szükség is van, hiszen a mobilba épített megoldásuk nem igazán skálázódik, így a Kirin 980-ban is jobb híján egy helyett kettő Cambricon-1A részegységet építettek, viszont egy teljes termékskálához nem lenne elég.

A Huawei emiatt kifejlesztette a Da Vinci architektúrát, amelyet kifejezetten a gépi tanulás dedukció és tréning szakaszához igazítottak, és széles teljesítményszinten skálázható, ami megfelelő alapot ad számukra a piac letámadására. Sajnos magáról az architektúráról nem sokat tudni, ezeket a részleteket titkolja a vállalat.

A cég két lapkát fejlesztett, amelyek közül a kisebbik, Ascend 310-nek szánnak nagyobb szerepet. Ez a TSMC 12 nm-es node-ján készül, és 8 wattos fogyasztási limit mellett a csúcsteljesítménye elérheti a 8 TFLOPS-ot 16 bites lebegőpontos, illetve a 16 TOPS-ot 8 bites fixpontos számítások mellett, vagyis kiemelkedően jó az energiahatékonysága.

Az Ascend 310-es lapkára épül az Ascend Mini, amelyet a vállalat a notebookokba, illetve ipari felhasználásra szán. Több verzió lesz, ugyanis a fogyasztását 3-10 wattig skálázzák, és ennek megfelelően alakul a teljesítménye is. A 10 wattos verzió még az előző bekezdésben említett adatoknál is gyorsabb, de az energiahatékonyság tekintetében a 8 watt az a paraméter, ami optimális működést kínál.

Az Ascend Mini alatt lesz még Lite verzió az okostelefonokba 1-2 watt közötti fogyasztással. Ilyenkor az órajelet vissza kell venni, de még így is hozható a Mini teljesítményének nagyjából a fele vagy harmada, függően a beállított fogyasztási limittől. Ezek a fejlesztések dedukcióra és tréningre is jók, de a még kisebb Ascend Tiny és Ascend Nano már utóbbit nem támogatja. Ez amiatt van, hogy a méretkorlátok miatt nagyon korlátozott lesz a memória kapacitása, illetve a fogyasztási keret sem lehet túl magas. A Tiny esetében 10 mW ez az érték, amelyhez 100 GOPS tempó tartozik, a Nano esetében pedig 1 mW a felső határ 20 MOPS-os sebesség mellett. A vállalat a Ascend Tiny-t elsődlegesen a viselhető eszközökhöz szánja, míg a Nano a fülhallgatókhoz lehet ideális.

A Huawei gondol a peremhálózati szerverekre is, ahova egy Ascend Multi-Mini érkezik, ez gyakorlatilag több Ascend Mini egy gyorsítókártyára helyezve. Akár tíz Ascend 310 is összeköthető, ami nyilván tízszeresére növeli a teljesítményt és persze a fogyasztást is.

Külön kategóriát képvisel az Ascend 910-es lapka, amely már a TSMC 7 nm-es node-ját használja. Ebből nem lesznek kisebb verziók, mivel az adatközpontok vannak megcélozva, amelyeket Ascend Max néven fog támadni az újdonság. Ez a fejlesztés tipikusan tréningre való, a legkisebb konfiguráció 200 wattot fogyaszt, a teljesítménye pedig 100 TFLOPS 16 bites lebegőpontos, illetve a 200 TOPS-ot 8 bites fixpontos számítások mellett. A csúcsmodell már 350 wattot igényel, de eközben az előbbi paraméterek rendre 256 TFLOPS-ra, valamint 512 TOPS-ra növekednek.

A Huawei elmondta, hogy fentebb részletezett, következő év februárjától érkező fejlesztéseiket nem igazán tervezik eladni harmadik félnek. Inkább maguk árulnák a gyorsítókat, modulokat, akár szervereket az érdeklődő ügyfelek számára, tehát túlságosan nem keresik a piaci versenyt. Ez azt jelenti, hogy például a szervergyártóknál nem lesznek elérhetők az Ascend megoldások, viszont a Huawei a saját szervereinél már aktívan építene majd ezekre. Ez valószínűleg egy koncepció, ugyanis a vállalat úgy láthatja, hogy jobban járnak akkor, ha a termékeiket nem adják el a szervergyártóknak, helyette inkább az ügyfeleket csábítják át a Huawei szerverekre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés