Hirdetés

Hivatalosan is elérhetővé vált az AMD FreeSync

Az AMD múlt év elején mutatta meg először a FreeSync technológiát, amelynek célja a zárt alapokra épülő NVIDIA G-Sync szabványos formába öntése volt. Mint ismeretes, a VESA a változó frissítési frekvencia implementálásán már több éve dolgozik, de a szabványosítás igen lassan zajlott, ugyanis a nagy monitorgyártók folyamatosan elégedetlenek voltak a rendszer limitációival. Az elmúlt másfél év ezek leküzdésével telt, és ez sikerült is, amivel hivatalosan is megszületett a VESA Adaptive-Sync technológiája. A szabványt az elmúlt év végén sikerült lezárni, és az érintettek szerint a VESA nagyszerű munkát végzett, mivel minden jelentett problémát befoltoztak.

Az AMD FreeSync tulajdonképpen a szabványos Adaptive-Sync technológia AMD-s implementációja, amely magából a grafikus meghajtóba épített szoftverből, illetve egy hitelesítési rendszerből áll. A FreeSync technológiát támogató monitorokat az AMD teljesen bevizsgálja, így garantálva tökéletes működést a játékosoknak, ugyanakkor a vállalat azt is elmondta, hogy az Adaptive-Sync logóval rendelkező monitorok is működőképesek, mivel ezek is ugyanazt a szoftveres alapot igénylik, csupán nem az AMD, hanem a VESA tesztjei alapján hitelesítették őket.

A FreeSync-et teljesen támogató AMD termékek
A FreeSync-et teljesen támogató AMD termékek [+]

A FreeSync funkcionalitása, illetve az AMD oldaláról biztosított támogatás a korábban bejelentett adatokhoz képest nem változott, így linkelt hírünk ebből a szempontból mindent leír. Persze azóta már érkezett egy Radeon R9 285 is, amely szintén támogatja a technológiát. A VESA Adaptive-Sync egyébként számos területen jobb, mint az NVIDIA G-Sync, ami persze betudható annak is, hogy másfél évvel tovább fejlesztették. A két rendszer közötti fő különbségeket az alábbi táblázat részletezi:

Funkció

VESA Adaptive-Sync
(AMD FreeSync)

NVIDIA G-Sync
Szabvány szintjén definiált frissítési tartományok
9-60 Hz,
17-120 Hz,
21-140 Hz,
36-240 Hz
30-144 Hz
Külső vezérlőmodul nem szükséges
szükséges
Támogatott DisplayPort szabvány
1.2a vagy újabb
1.2 vagy újabb
V-Sync paraméterezés van nincs
Beépített képskálázás van nincs
Hangátvitel van nincs
OSD funkciók korlátlan korlátozott
Lehetőség az egyedi színfeldolgozásra van nincs
Lehetőség az egyéb bemeneti funkciókra van nincs

Látható, hogy az Adaptive-Sync szabvány legfőbb előnye, hogy nem korlátozza a monitorgyártók szabadságát. Ez a monitorgyártók elsődleges igénye, és a VESA kénytelen volt megoldani a korlátokat, ugyanis a konzorcium résztvevői kijelentették, hogy csak a változó frissítési frekvenciáért nem mondanak le a drága pénzért kifejlesztett OSD funkciókról, az egyedi színfeldolgozásról, illetve a különböző bemeneti lehetőségekről sem, valamint sokan sérelmezték a beépített képskálázás támogatásának hiányát, ami nélkül az adott kijelző képe gyenge minőségű lenne a natív felbontás alatt.

A V-Sync lényege a FreeSync mellett
A V-Sync lényege a FreeSync mellett [+]

A V-Sync paraméterezés is egy fontos újítás, amit a VESA utólag épített be. Ez az AMD igénye volt, ugyanis meg akarták adni a játékosoknak a választás lehetőségét. Ennek lényegéről az alábbi hírben már részletesen beszámoltunk.

A héten több FreeSync technológiát támogató monitor is érkezik az Acer, a BenQ, az LG, a Nixeusm, a Samsung és a ViewSonic műhelyéből. Ezek mellett a iiyama és az ASUS is kínál majd FreeSync logó nélküli, de Adaptive-Sync szabványnak megfelelő monitorokat. Az is előfordulhat, hogy a kijelző dobozán különállóan nincs jelezve az Adaptive-Sync elérhetősége, de mivel a szabvány licencdíjtól mentes, így a hardver oldaláról aktív lehet a rendszer. Úgy tudjuk, hogy magát a változó frissítési frekvenciát több, leginkább professzionális piacot célzó monitorgyártó annyira nem tartja fontos szolgáltatásnak, hogy marketinget építsenek fel rá, de mivel extra költség lenne letiltani a technológiát, így az elérhetőséget inkább nem korlátozzák.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés