Hirdetés

Túl nagy a FreeSync logó az egyes monitorok dobozán?

A változó frissítési frekvenciára vonatkozó szabványosítás után úgy hihettük, hogy innen már meglepetés nem érheti a piacot, hiszen az Adaptive-Sync technológiát számos nagy monitorgyártó is beépítette, így a grafikus vezérlők oldalán is érkezhetnek erre az implementációk.

Az AMD FreeSync implementációja már el is érhető, és az Intel is vizsgálja ezt a lehetőséget, de előkerült egy apró probléma, amivel a VESA ugyan számolt, de nem elég jó megoldás eszeltek ki rá. Mint ismeretes, az összes Adaptive-Sync technológiát támogató monitor megkapta az AMD FreeSync hitelesítését, ami azt jelenti, hogy egy FreeSync logó található a monitoron, illetve annak dobozán. Ezzel nincs semmi gond, ugyanis a VESA ezt nem tiltja, de azt is elvárják, hogy a gyártók az Adaptive-Sync logóját is elhelyezzék a termék dobozán, ezzel megkönnyítve a vásárlók dolgát.

Bizony az a logó nem pici!
Bizony az a logó nem pici! (forrás: TweakTown) [+]

A valóságban ez mind meg is történt, csak számos monitornál igen aránytalanul. Az AMD FreeSync logója több esetben egy nagyjából 10 x 15 cm-es területen feszít, míg a VESA Adaptive-Sync technológiára vonatkozó logó csak egy apró területet kap, sok esetben nem is a doboz előlapján, vagyis a vásárlónak alig vehető észre.

Úgy tudjuk, hogy ezt a potenciális érdeklődést mutató Intel nagyon sérelmezi, mivel az eladásoknál versenyhátrányt jelent számukra, hogy ezeken a monitorokon hatalmas AMD logó található, így a vásárlók könnyen úgy értelmezhetik, hogy ez egy AMD által kidolgozott technológia, és a használatához AMD-től származó hardvereket kell vásárolni.

Úgy tudjuk, hogy az iparág nagyon elégedett azzal, amit a VESA lerakott az asztalra, de azzal már a legkevésbé sem, ahogy ezt a konzorcium és a résztvevői előadták a médiában. Az egész technológiát ugyanis az AMD-hez kötik a vásárlók, főleg annak köszönhetően, hogy mindenki FreeSync néven ismeri, és az Adaptive-Sync elnevezésről szinte senki sem hallott. Ennek megfelelően a FreeSync logókat keresik a vásárlók, és nagyrészt ennek köszönhető az is, hogy az ASUS inkább hitelesítette a saját monitorát az AMD-nél, holott a CES-en még azt mondták, hogy ezt a szabvány érdekében nem teszik meg.

A VESA a gyártók nyomására vizsgálja a lehetőségeket, és úgy tudjuk, hogy az Adaptive-Sync logót hamarosan kötelező lesz az adott monitor dobozának előlapjára helyezni. Mindemellett arról is egyeztetések zajlanak, hogy a gyártóknak ki kellene írni a dobozra, hogy iparági szabványról van szó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés