CES 2013: méretes Windows 8-as tabletet mutatott be a Vizio

A Vizio elsősorban az Egyesült Államok piacára koncentrál, és főleg televíziók, illetve egyéb szórakoztató elektronikai termékek gyártásával foglalkoznak. A cég rendkívül dinamikusan növekszik, hiszen 2012-ben a Samsungot is lenyomták, így a vállalat mára az USA vezető tévégyártójának számít. 2012-ben azonban nem ez volt az egyetlen említésre méltó cselekedetük, ugyanis elhatározták, hogy belépnek a PC-s piacra is, illetve elkezdtek szemezgetni a tabletek szegmensével. A CES alkalmával most az utóbbi irányba tesznek bő lépéseket, mivel egy Windows 8-as megoldással készültek, ráadásul nem is akármilyennel.

Hirdetés

A cég egyébként nem siette el a tablet piacra dobását, noha már ősszel jelezték, hogy terveznek egy Windows 8-as masinát. Rob Kermode, a vállalat vezetője elmondta, hogy stratégiai szempontok szerint döntöttek amellett, hogy kimaradnak a Windows 8-as karácsonyi rohamból (mely amúgy sem lett túl nagy), ugyanis előbb látni akarták a vásárlók reakcióit, illetve az általános igényeket, hogy ezekhez a legjobban igazodó platformot választhassák ki.

A Vizio által bemutatott 11,6 colos kijelzővel rendelkező termék kapacitív érintőképernyője 10 ujj egyidejű tapogatását képes követni, a felbontás pedig 1920x1080 pixel. A Full HD ebben a méretben már jellemzően ajánlott, de ehhez kell a megfelelően erős hardver is. A Vizio az AMD tabletplatformjára szavazott, így a rendszerben egy Z-60-as jelzésű Hondo APU dolgozik. Ennek a terméknek a pontos képességeiről korábban már írtunk, így nem tárgyalnánk részletesen, hiszen a specifikációk a linkelt cikkben megtalálhatók. A gyártó a kiállításon elmondta, hogy nem akartak funkcionalitásban korlátozott Windows 8-as tabletet létrehozni, de azt sem akarták, hogy az üzemidő nagyon gyenge legyen, így a nem tabletekbe szánt, aktív hűtést igénylő termékeket meg sem fontolták. Lényegében így esett a választás a Brazos-T platformra, ami a Windows 8 összes szolgáltatását támogató rendszerek között a legkevesebbet fogyasztja. A cég szerint a termékük teljes Windows 8 élményt nyújt anélkül, hogy áramforrás közelében kellene maradni. Előbbiről ismert a Hondo APU, ám az üzemidőről még nem mondott semmit a gyártó, de a kiállításon elhangzott kósza adatok alapján 8 óráig bírhatja majd a masina állandó webes terhelés mellett.

A Vizio külön figyelmet szentelt a játékok futtatására, így a terméken ki lehetett próbálni a Call of Duty: Modern Warfare 2 című programot, mely Full HD-s felbontás mellett közepes részletességgel folyamatosan futott. A cég szerint a tabletjük minden konkurens tabletplatformra épülő terméknél nagyobb teljesítményt nyújt a játékokban, sőt a különbséget minimum ötszörösre taksálják, ami a Hondo APU bivalyerős Radeon HD 6250-es IGP-jének köszönhető. Az AMD Z-60-as APU-t egyébként 2 GB kapacitású DDR3-as rendszermemória és 64 GB-os SSD egészíti ki.

Az újdonságon 3.0-s szabvánnyal kompatibilis micro USB interfész és micro HDMI kimenet is lesz, emellett a termék támogatja az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi-t, valamint rendelkezik egy 2 megapixeles elülső webkamerával. Az 1 cm vékony tablet 750 grammot nyom a mérlegen. A cég elmondta még, hogy számba vették a billentyűzetes dokkoló lehetőségét is, így van esély rá, hogy az első negyedévre tervezett megjelenéssel párhuzamosan opcionálisan megvásárolható lesz egy ilyen eszköz is. Arról sajnos nincs adat, hogy mi lesz a Microsoft aláírással rendelkező (ez azt jelenti, hogy csak az operációs rendszer lesz a gépen harmadik féltől származó alkalmazások nélkül), Windows 8 operációs rendszerrel előtelepített Vizio tablet pontos neve, illetve a várható árról sincs információ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Vizio

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés