Hamis AMD Software-ekre lehet lelni a keresőkön keresztül

Egyre inkább érdemes a felhasználóknak odafigyelni arra, hogy biztosan jó helyről szerzik-e be a hivatalos meghajtókat.

Észrevehetően elkezdtek terjedni azok a weboldalak, amelyek az AMD Software letöltésére vágyó, de nem túl elővigyázatos felhasználókat célozzák meg. A probléma jellege pontosan ugyanaz, mint a hamis MSI Afterburner szoftverek esetében, illetve a módszer is megegyezik, vagyis a támadók kvázi lemásolják az AMD hivatalos, meghajtóletöltő weboldalát, majd Google, esetleg Bing Hirdetésként a gyári oldal elé kerülnek találatként, ezáltal gyűjtve a gyanútlan áldozatokat.


(forrás: u/FuzzyCard121 Reddit) [+]

Az ilyen fajta átverésnek az a veszélye, hogy rendkívül könnyű kivitelezni, és kihasználja azt, hogy az emberek szinte motorikusan kattintanak az első találatra, mert az jellemzően jó szokott lenni. Általában az ártó szándékú weboldalakat a keresőszolgáltatások ki is szűrik, de ahhoz, hogy ezt megtegyék, szükség van arra, hogy az emberek jelentsék az adott hirdetést, vagyis egy bizonyos ideig a hamis weboldal mindenképpen a gyári elé kerül. Raádásul a csalók jellemzően több oldalt is létrehoznak, biztosítva a bejelentések miatt kieső hírdetések pótlását.

A gond gyökere mélyebb annál, amit az MSI Afterburner, vagy most az AMD Software kapcsán látni lehet. Az, hogy egy keresőszogláltatásnál pusztán hirdetéssel a gyári weboldalak elé lehet kerülni egy másolt, és potenciálisan ártalmas szoftvereket tartalmazó oldallal, azt jelzi, hogy ez bármelyik céggel és bármikor megtörténhet. A keresőszolgáltatások a keletkező problémát csak utólag korrigálják, tehát egy bizonyos ideig a hamis weboldal lesz felül, és ennek sok felhasználó eshet áldozatul.

A legjobb védekezés továbbra is a józan észre való hallgatás, vagyis felkeresni az AMD hivatalos weboldalát, és onnan letölteni a szoftvereket. Lehetnek persze még megbízható források, elvégre IT médiaként üzemelő weboldalak is felkínálják letöltésre az AMD Software-t is, és valószínűleg ezek sem tartalmaznak ártalmas kódot, de biztosra csak az alábbi linken elérhető gyári oldalon lehet menni.

Megjegyzendő, hogy minden egyes meghajtófrissítés, vagy a rendszeralkalmazások letöltése során így érdemes eljárni, ki tudja, hogy a jövőben melyik céget veszik célba a csalók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés