Hama blog: SanDisk Eye-Fi memóriakártya

Saját termékei mellett a Hama más márkákat is képvisel, melyek tovább szélesítik az amúgy sem szerény kínálatot. Az egyik ilyen külsős márka a SanDisk, melynek flash-alapú termékeire, elsősorban memóriakártyáira és pendrive-jaira összpontosítanak, de az SSD-k is megtalálhatóak a Hama hazai weboldalán.


[+]

Eléggé hihetetlen dolognak tűnhet a SanDisk Eye-Fi memóriakártyája, amibe az adattároló mellé egy komplett Wi-Fi egységet zsúfoltak. Hogy ennek mi az értelme? Az, hogy fotózás vagy videózás közben az elkészített képek és mozgófilmek mindenféle dugdosás meg kábelezés nélkül vándorolhatnak át a számítógépre, sőt akár (Androidot vagy iOS-t futtató) kézi készülékre vagy az internetre is.

Gyakorlatban majdnem olyan könnyű volt működésre bírni a kártyát, mint elméletben. Először a mellékelt USB-s kártyaolvasóval rá kell dugni egy számítógépre, és telepíteni róla az Eye-Fi Center alkalmazást, ami kezeli majd a kártya konfigurálását és a képek mentését és megosztását – és már készen is vagyunk. A programmal létrehozhatunk egy Eye-Fi online tárhelyet, de ezt nem kell feltétlenül kihasználnunk, offline is használhatjuk az eszközt, vagy akár tölthetjük egyből közösségi oldalakra is műveinket. Megfelelő beállítás esetén minden automatikusan működik, és még egy kis extrát is kapunk.


[+]

Alapvetően úgy dolgozik az Eye-Fi kártya, hogy csatlakozik Wi-Fi hálózatunkra (a ma használatos titkosítások nem okoznak neki gondot), majd ezt használva küldi át a képeket. Androidot vagy iOS-t futtató kézi készülékekhez pedig olyan Eye-Fi alkalmazást tölthetünk le, ami közvetlenül az Eye-Fi kártyával teremt Wi-Fi kontaktust, így egyből a telefonra vagy tabletre kerülnek majd képeink. Van olyan lehetőség is, hogy a kártya több gépre töltse párhuzamosan a képeket, de úgy is beállíthatjuk, hogy a kártya megtelésekor automatikusan ürítse azt, vagy hogy a fényképezőgépen lezárt képeket ne másolja át. A fizetős Eye-Fi Premium csomaggal (havi 4,99 vagy évi 49,99 dollár) pedig korlátlanra növelhető az online tárhely, plusz kapunk Geotagging lehetőséget.[+]

Kissé hektikusan indult az Eye-Fi kártya próbája. A teszthez használt Olympus PEN Mini E-PM1 fényképezőgép – ami egyébként szerepel az Eye-Fi kompatibilitási listáján – fémházával olyan erősen leárnyékolta a kártya Wi-Fi modulját, hogy csak routerünk közvetlen közelében működött az automatikus adatátvitel, és kézi készülékre irányítva sem volt jobb a helyzet. Egyszerűbb, Panasonic Lumix DMC-FX07 kompakt géppel és Nikon D3000 digitális tükörreflexessel nem tapasztaltunk hasonló problémát, flottul, azonnal a képek elkattintása után megindult az adatátvitel.

A parányi, SD kártyába épített Wi-Fi adaptertől viszont nem lehet csúcsteljesítményt elvárni, se sebesség, se hatótávolság terén. Egy kisebb stúdióban vagy mobil eszközzel útközben elég érdekes játékszer lehet az Eye-Fi, de meglehetősen drága mivolta szerintünk korlátozza elterjedését. A 4 GB-os SanDisk Eye-Fi kártya 16 990 forintba kerül, fajlagosan jobban járunk a 23 990 forintos 8 GB-ossal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hama

Azóta történt

Előzmények