H110I-C4P néven debütált az ECS új Mini-ITX alaplapja

Hazánkban napjainkban kisebb elterjedtséget tudhat maga mögött az ECS termékek hada, de a tajvani gyártó jelen van az európai piacon. Itteni irodájuk Hollandiában, Wijchenben található, így sajnálatos a magyarországi háttérszereplésük. Már csak azért is, mert a frissen bejelentett mini-ITX méretű Intel H110 vezérlőchipes alaplapjuk a papírforma alapján kellemes darabnak ígérkezik.

A H110I-C4P méretét tekintve semmi különös tulajdonsággal nem rendelkezik, a mini-ITX 170 x 170 mm-es kiterjedését tudhatja magáénak. Az LGA1151 foglalattal felszerelt deszka fogadja az ebbe a foglalatba illeszthető Skylake mikroarchitektúrás processzorokat, azonban úgy fest, csak 65 W és alacsonyabb TDP esetén. Ez azért valamelyest érthető is, ha a VRM részlegre tekintünk: csak négy fázist vonultat fel, hűtőbordát sem kapott, és a CPU áramellátása egyetlen négytűs ATX 12V csatlakozón történik. Az alaplap többi részegysége azonban a szabványos 24 tűs ATX aljzaton kapott áramot hasznosítja.

ECS H110I-C4P: kicsi, olcsó, de sok minden van rajta.
ECS H110I-C4P: kicsi, olcsó, de sok minden van rajta. [+]

Két darab DDR4-es memóriafoglalatába legfeljebb 32 GB összkapacitású, 2133 MHz-es memóriát rakhatunk, 1,2 V-os feszültségű és normál méretű modulok formájában. A kezelt órajel érthető, hiszen a hatodik generációs Intel Core i7, i5, i3, Pentium és Celeron processzorok a JEDEC szabvány szerinti RAM-okat támogatják, és DDR4 esetén egyelőre ez az egy lépcső áll rendelkezésünkre. A H110 PCH pedig még szorzózármentes processzor esetén sem ad lehetőséget a memória órajelének növelésére.

Találunk PCI Express 3.0 x16-os foglalatot és 20 Gb/s sávszélességű M.2 slotot is, utóbbi azonban csak 2242-es méretű kártyákat fogad, és a gyártó Wi-Fi, Bluetooth moduloknak szánja. Négy a felszerelt SATA 6 Gbps portok száma is, és tüskesor formájában kapunk még két portnak elegendő USB 3.0, két portot adó USB 2.0, egy COM portot, valamint az előlapi audió szokásos csatlakozóját. A szimpla BIOS chipet viszont foglalatban találjuk, így egy félresikerült frissítés esetén könnyen cserélhető.

A kimenetek mennyisége azért még elegendő.
A kimenetek mennyisége azért még elegendő. [+]

A hátlapi kimenetek mennyisége relatíve szerény, de a célszegmens igényei ennél ritkán magasabbak, így a csatlakoztatási lehetőségek tárháza elegendő. Két-két USB 3.0 és USB 2.0 aljzatot egészít ki egy kombinált PS/2 port és a Realtek RTL8111H Gigabit Ethernet RJ45 csatlakozója. A hangért pedig a 3,5 mm-es jack trión keresztül elérhető, Realtek ALC662 típusú HD Audio kodek felel. Nem mai csirke már, így a Hi-Fi alaplapok babérjaira biztosan nem tör, de a multimédiás tartalom lejátszására több, mint elegendő. Az integrált grafika használatakor egy HDMI és egy Display Port kimenet választható.

Látható, hogy a hagyományos külső és az alkalmazott részegységek leginkább a belépő, illetve a jó ár/érték aránnyal bíró területre pozicionálják a deszkát. Felszereltsége semmiképp sem mondható átlagon alulinak, minden szükséges szerepel a palettán, de túlzásokba sem estek a tervezők. Ezeket erősíti meg, hogy az eddigi információk alapján 80 dollár alatt fog a kisméretű alaplap ára is alakulni. További részletekért a termék honlapját célszerű meglátogatni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ECS

Előzmények

Hirdetés