Mit rejthet a Google saját rendszerchipje?

A Tensor SoC a mesterséges intelligenciából meríthet erőt.

A Google a tegnapi nap folyamán leleplezte a Pixel 6-ot, és az új okostelefonnal kapcsolatban a legnagyobb figyelmet talán a saját fejlesztésű SoC kapta, amely a Tensor névre hallgat. Sajnos olyan sok hivatalos adatot a keresőóriás nem közölt, de a pletykák alapján körvonalazható, hogy mit is rejt majd az új dizájn.

A friss híresztelésen szerint a Tensor nevű SoC megegyezik a Whitechapel kódnéven futó lapkával, amelyről már áprilisban is lehetett olvasni. Úgy tudni, hogy ezt a Google a Samsunggal közösen fejleszti. Arról nincs adat, hogy az együttműködés mennyire szoros, de minimum valószínű, hogy a gyártástechnológiát a Samsung biztosítja, és esélyes, hogy több olyan IP-t is, amelyek egyedileg történő fejlesztése nem éppen kritikus fontosságú.

A Tensor SoC tehát úgy néz ki, hogy egy koprodukciós fejlesztés, amely tartalmazza a működéshez szükséges CPU-t, IGP-t, továbbá az egyéb komponenseket, de Google szerint a lapkájuk nagyon erős lesz video- és képfeldolgozásban. Itt jöhet képbe az, amiről a dizájn a nevét kapta. Valószínűleg lesz benne egy gépi tanulás dedukció szakaszára kialakított részegység, aminek a képességei még nem ismertek, de talán nem lövünk nagyon mellé, ha olyan mátrixszorzásra kigyúrt feldolgozót sejtünk mögötte, ami támogatja az Android NNAPI-ját.

Érdemes még azt is tudni, hogy a Google szerint a Tensor SoC a többi rendszerchiptől érezhetően különbözni fog, mivel a fejlesztés fő irányvonala az AI teljesítmény volt. Ettől függetlenül a vállalat úgy gondolja, hogy az általános tempó tekintetében is versenyképes lesz a rendszerük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés