Galaxy Tab blog: fényképezés és videózás a Galaxy Tab 10.1V-vel

A Samsung táblagépcsaládjának tagjai közül a kizárólag a Vodafone-nál kapható Galaxy Tab 10.1V rendelkezik a legkomolyabb kamerával, legalábbis ami a specifikációkat illeti. A 10.1V-ben ugyanis egy 8 megapixeles (azaz a maximális felbontás 3264x2448 képpont lehet) autofókuszos kamera van, amellyel 1080p-s Full HD videókat is felvehetünk (ez 1920x1080 pixeles felbontást jelent). Ezzel szemben a 7 hüvelyk képátlójú Galaxy Tab 3 megapixeles kamerával van szerelve, amely 720x480 pixeles felbontású videózásra képes, az új generációs Galaxy Tab 10.1 és 8.9 pedig szintén 3 megapixeles kamerával ékeskedik, a felvételek maximális felbontása pedig 1280x720 képpont, azaz 720p lehet.

Ezek alapján a Galaxy Tab 10.1V rendelkezik a legkomolyabb kamerával; a mai bejegyzésben megnézzük, mit jelent ez a képminőség terén. Először viszont fussunk egy kört az ehhez kapcsolódó programokon! Mivel a Vodafone-os Taben a Honeycomb rendszer módosítatlan változata fut, így kameraszoftverként is az alap, Android 3.0-ás alkalmazást kapjuk. Mivel a táblagépen nincsen fizikai kameragomb, a fotókat és a videókat a jobb oldalon található (mellesleg igen méretes) virtuális exponálóbillentyű segítségével készíthetjük el. A kezelőgombok szintén a felület jobb oldalán kaptak helyet, itt találjuk a beállítások és a zoomolás gombjait, a jobb alsó sarokban pedig a legutoljára elkészített mű kicsinyített mása csodálható meg, ezt megérintve automatikusan a galériába ugorhatunk. A beállítások között állíthatunk a fehéregyensúlyon és az expozíció-korrekción, kiválaszthatjuk az éppen megfelelő jelenetet, ki- és bekapcsolhatjuk a LED-es villanót, átkalibrálhatjuk a fókuszálási módot, valamint a felbontáson és a kép minőségén is itt változtathatunk.

Az alsó gomb segítségével a felvétel módját váltogathatjuk, azaz itt dönthetjük el, hogy videót vagy fotót szeretnénk rögzíteni. Videó módban egy kicsit kevesebb kalibrálási lehetőségünk van, mint fotózáskor: felbontást, vakumódot és fehéregyensúlyt állíthatunk, valamint a színeffekteket is itt engedélyezhetjük. Kapunk viszont egy új funkciót: gyorsított felvételeket (time lapse mód) is készíthetünk, az exponálási periódus egy és tíz másodperc között állítható. Ilyesmit egyébként egy ingyenes, Market-ről letöltött alkalmazással is megtehetünk: a program a Lapse It névre hallgat.

A Galaxy Tab 10.1V kamerájával készített fotók első blikkre nem rosszak, főleg egy kisebb monitoron vagy a táblagép képernyőjén nézve. Száz százalékos nagyításnál már nem ennyire rózsás a helyzet, igencsak érezni az erőteljes zajszűrő algoritmus hatását: a képek elmosottak, a részletgazdagságot lehúzhatjuk a WC-n. A színhűség viszont kimondottan jó, ugyanezt nem mondhatom el a dinamikatartományról, a világos részek hajlamosak beégni a képbe, ráadásul néhol a kromatikus aberráció nyomait is felfedezhetjük. Összességében elmondható, hogy megfelelő fényviszonyok mellett egészen kellemes fényképeket lőhetünk, ráadásul a makró mód sem rossz, 5-10 centiméterről még bőven éles képeket lehet készíteni. Az éjszakai fotózás szerelmeseit viszont el kell keserítenem: hiába kapunk LED-es vakut a kamera mellé, a fényerő nem túl nagy: néhány méterig még simán ellát, nagyobb távolságokat azonban nem érdemes bevállalni.

A Full HD videózást is kipróbáltuk (tesztvideó), ami azért még mindig nem az igazi. Hiába nagy ugyanis a felbontás (1920x1080 képpont, másodpercenként 24 képkockás sebességgel), ha ennyire zajos a kép. Ráadásul a dinamikatartomány sem oké, ha a jelenetünkben egyszerre világos és sötét helyek is jelen vannak, előbbiek rendesen beleégnek a képbe, utóbbiak pedig borzasztóan sötétté válnak. Persze mind a képalkotási, mind a videórögzítési képességek taglalásakor figyelembe kell venni, hogy egy mobil eszközről van szó, amelynek nem ezek az elsődleges funkciói, ehhez képest viszont egy egészen korrekt kamerát kapunk.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények