Hirdetés

Full cover EK vizesblokk a friss Radeon Pro Duóhoz

A szlovéniai EK Water Blocks igencsak aktivizálta magát, hiszen nemrég egy referenciától eltérő nyomtatott áramkörű GTX 980 Ti-hez jelentetett meg teljes lefedettséget biztosító, ún. full cover vízhűtőblokkot. Most pedig egy talán még nagyobb jelentőségű újdonság érkezik tőlük: hamarosan elérhető a Radeon Pro Duo videokártyára szánt FC blokkjuk. A kártya szinte alig jelent meg, de a nyomtatott áramkörével kapcsolatban annyit már lehetett tudni a Capsaicin rendezvény alapján, hogy megindulhasson a blokk tervezése és a gyártás előkészítése.

A részletekről egyelőre túl sokat nem tudni, ugyanis csak egyetlen fényképet jelenített meg a vállalat a kártyára szerelt hűtőalkalmatosságról a Facebook oldalán. A kommentár annyi volt csupán, hogy még sosem volt ekkora nyers számítási kapacitás egyetlen NYÁK-on, ami igaz is, legalábbis a nyers jelzőt tekintve. Ugyan az már tudható, hogy a videokártya gyárilag is vízhűtést kap, azonban ott sem a folyadék mennyisége, sem a térfogatáram, sem a hőleadó radiátorfelület nem számottevő egy egyedi építésű vízhűtőrendszerhez képest.

Nem sokban tér el a korábbi EK blokkoktól, csak most Radeon Pro Duo van alatta.
Nem sokban tér el a korábbi EK blokkoktól, csak most Radeon Pro Duo van alatta. [+]

A modern grafikus magok, így mindkét GPU, ami a Radeon Pro Duón megtalálható, igen pontosan kiszámolt és meglehetősen agresszív TDP szabályozást (Power Tune) kapnak. Ez egyrészt leterheltség (áramfelvétel), másrészt hőmérséklet alapján szabályoz, utóbbi alacsony értéken tartásával pedig maximalizálható a kinyert számítási teljesítmény. Mindezek alapján a vízhűtőblokk létjogosultsága vitathatatlan.

Felépítése egyébként mondhatni megszokott: nikkelbevonattal ellátott vörösréz főelem biztosít megfelelő hőelvezetést a két grafikus chip, a két VRM részleg, a PLX PCI Express híd és a grafikus memóriák felületéről. Utóbbiak hűtése lényegében a GPU-val együtt történik, hiszen itt is HBM-et alkalmaztak a mérnökök. Fedőeleme plexi, így a hőátadó kialakítása is könnyedén megfigyelhető, a vízcsatorna közös megoldást kapott. Az első GPU fölött egy speciális, kettéágazó kialakítás van, ahol az optimális áramlás épp a videochip felett oszlik két ellentétes irányúra, míg a második esetén a két finom hőcserélő fésű részletet sorosan érinti a hűtővíz. Ugyan ez a két GPU közt kis hőfokban tapasztalt eltérést eredményezhet, de ideális áramlási sebesség esetén ez 1-2 °C-nál nem több.

A blokk alatt lapuló VGA gyártója továbbra is ködbe burkolózik, ugyanis furmányos módon az AMD nagyobb partnerei mind szerepelnek a Facebook poszt tageltjei között, de a kimenetek száma és a három 8 tűs PCIe tápcsatlakozó így is jól megfigyelhető. A nyomtatott áramkör nem rövid, de két GPU-s berkekben hosszúnak sem számít. A blokknak minden bizonnyal lesznek nyers, bevonatmentes elektrolitréz talpú és acetál fedőlemezzel, illetőleg ezek és a fentiek kombinációival elérhető változatai. Értelemszerűen így a pontos megjelenési dátumot és az árat még nem tudjuk ismertetni, a cég weboldala sem szerepelteti még, de az biztos, hogy sokat nem kell majd várni rá.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés