Fujitsu blog: mesterséges intelligencia a gyártásban

A Fujitsu Laboratories of Europe új fejlesztése az egyes gyártási eljárásoknál alkalmazott roncsolásmentes vizsgálatok elvégzésében segít.

Számos gyártási folyamat azzal végződik, hogy az elkészült terméket valamilyen roncsolásmentes – tehát azt nem károsító – ellenőrzésnek vetik alá, hogy megfelel-e a forgalomba hozatal feltételeinek. Ez lehet például egyszerű szemrevételezés, ultrahangos vagy röntgen vizsgálat, de mindenképpen egy olyan folyamat, aminek az eredményét egy ember értékeli. Esetleg ennek a jóváhagyásnak a felgyorsításában valamilyen számítógépes, képelemző eljárás segíti, amit hosszadalmasan a feladathoz optimalizáltak.

A Fujitsu Laboratories of Europe pontosan egy ilyet fejlesztett ki, felhasználva a Zinrai mesterséges intelligencia API óriási potenciálját és a gyártási folyamatokban szerzett együttműködési tapasztalataikat. A ’co-creation’ gyakorlatát alkalmazva – tehát megbízó partnereiket már a fejlesztés korai szakaszába bevonva – rekordidőn belül fejlesztettek ki olyan általános gépi tanulási motort, ami képes bármilyen nyersadatelemzést képminta-felismerési feladattá alakítani. Erre pedig azért van szükség, mert a mélytanulási algoritmusok képi mintákkal dolgoznak.


[+]

A Fujitsu gyártócégekkel együttműködve először ultrahangos vizsgálatokra alkalmazta az új eljárást. Az elemző rendszert gyakorlópéldák alapján „tanították meg” az alapvető értékelésre, aminek köszönhetően 80%-kal csökkentette az ellenőrzést végző személyek által átvizsgálandó területet, alapvetően nagyban meggyorsítva a minőség-ellenőrzés folyamatát. Az újfajta, mélytanulási eljárásoknak nagy előnye a hagyományos algoritmusokkal szemben, hogy a tanulásnak köszönhetően rövidebb idő alatt beállíthatóak az adott feladat elvégzésére, ráadásul munkavégzés közben folyamatosan tanulnak, tovább javítva hatékonyságukat, ezáltal a gyártás is felgyorsulhat.

Azóta történt

Előzmények