Fujitsu blog: mesterséges intelligencia vigyáz a hidakra

Egyszerű mozgásérzékelőkre és gépi tanulásra alapozva sikerült nagyon hatékony eszköz kifejleszteni.

A huszadik század második felében óriási gazdasági fejlődésen ment át Japán. A szeizmológiailag nyugodtnak semmiképp sem nevezhető szigetországban sok egyéb mellett rengeteg hidat építettek, amelyek állapotát folyamatosan ellenőrizni kell, hogy megfelelő műszaki állapotban tudják őket tartani. Ezt rendszerint tapasztalt mérnökök végzik terhelési tesztekkel és szemrevételezéssel, azonban a Fujitsu Laboratories és az épületek, illetve hidak állapotának vizsgálatáért felelős Research Association for Infrastructure Monitoring System (RAIMS) szervezet közös fejlesztésének gyümölcseként ezt a folyamatot átvehetik a gépek.


[+]

Egészen pontosan a Fujitsu Zinrai mesterséges intelligencia rendszere lesz képes ezt vizsgálni, egyszerű mozgásérzékelők segítségével. A fejlesztés alapját a 2015 nyarán, egy kísérleti hídpályán végzett terhelési próbák és mérések sora adta. A kísérlethez készített hídpályát terhelték, miközben mozgásérzékelők segítségével rögzítették a híd vibrációjának alakulását. A próbákat követően a szakemberek a korábban bevett módszerekkel véleményezték a híd állapotát, illetve annak változását.

A mérési adatokat és az értékelések eredményeit „megetették” a számítógéppel, ami a rezgéseket káoszelméletet alkalmazva numerikus adatokra és grafikonokra alakította át, itt pedig színre lépett a gépi tanulás, fokozatosan kapcsolatot keresett a híd állapotának változása és a létrejött grafikon között. A módszer működése sikeresnek bizonyult, ugyanis az eredmények tesztelése során kiderült, hogy amikor a hídpálya a szemrevételezés és a hagyományos mérések alapján jó állapotban van, akkor a számítógépes adatok klasztere egységes, rossz állapotnál viszont szétválik.


[+]

Mindennek köszönhetően a hidak belső szerkezetének állapota egyszerű, a hídra szerelt mozgásérzékelőkkel is hatékonyan figyelemmel kísérhető, így a meghibásodásra hamarabb fény derülhet, mint a korábban, a periodikusan végzett vizsgálatoknál. Ezzel nem csak gazdaságosabb a hidak vizsgálata, hanem megelőzhetőek a komolyabb, költségesebben helyrehozható károsodások. A Fujitsu szakemberei további méréseket végeznek, majd a tervek szerint 2018 környékén szeretnék élesben bevetni a fejlesztést.

Azóta történt

Előzmények