Fujitsu blog: IoT az egészségért

A japán technológiai óriás egy holland kórházban bevezetett megoldása a betegeknek és a személyzetnek is segít.

Nemcsak Magyarországon, de a világon mindenhol egyre több a gond az egészségügyben; az elöregedő társadalmak pont azokra az egészségügyi intézményekre támaszkodnának fokozottan, ahol egyre égetőbb problémát jelent a szakképzett személyzet hiánya. Ez utóbbin úgy lehet például segíteni, ha a meglévő nővérek, ápolók, orvosok dolgát könnyebbé tesszük azzal, hogy a speciális szakértelmet nem igénylő, de sok időt foglaló feladatokat átadjuk különböző intelligens rendszereknek, így az embereknek több idejük marad a fontosabb munkákra.


[+]

Egy ilyen rendszer összeállítását végezte el a Fujitsu a hollandiai Doetinchem városban működő Slingeland kórházban. A megoldás az intézmény monitorozási protokolljára és a Fujitsu dolgok internetje terén felhalmozott szakértelmére épül. A kórházban minden újonnan felvett beteg két apró érzékelőt kap – egy diszkrét, mellkasra helyezhető tapaszt, és egy vezeték nélküli vérnyomásfigyelőt. A két érzékelő együtt folyamatosan, napi 24 órában figyeli a főbb életjelenségeket, akár a kórházban, akár azon kívül tartózkodik a beteg.

A megfigyelésbe bevont jellemzők a pulzus, a vérnyomás és a légzés, de a rendszer részét képezik a betegágyakba épített szenzorok is, amelyekkel az alvásminta követhető figyelemmel. Ez a monitorozás elsődlegesen az ápolószemélyzet munkáját segíti, levéve vállukról a gyakori ellenőrzés terhét. Nem ez azonban az egyetlen előnye: a folyamatos adatgyűjtés a betegek állapotváltozásának lényegesen pontosabb követését teszi lehetővé, így az orvosok is hamarabb látják, hogy a kezelési eljárás működik-e vagy sem, illetve probléma esetén a sürgősségi beavatkozást is hamarabb elkezdhetik.

A Slingeland ügyvezetője, Chrit van Ewijk mindezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a megfigyelés automatizálásával az ápolószemélyzet több időt fordíthat a tényleges betegellátásra, egy megfelelő döntéshozó mesterséges intelligencia pedig önállóan is meg tudja állapítani, melyik beteg állapota rosszabbodott és igényel sürgős figyelmet. A kórházban arra számítanak, hogy nemsokára már előre is tudják jelezni a rosszabbodást, ezzel pedig még korábban beavatkozhatnak, növelve a gyógyulás esélyét. Az sem utolsó szempont, hogy a Fujitsu rendszerét a betegek is kedvelik, mivel így elmaradnak az állandó rutinmérések.

A fejlesztések természetesen nem álltak meg, a kórházban most nemcsak azon gondolkodnak, hogy egyre több osztályon vezetik majd be a Fujitsu rendszerét, hanem azon is, hogy érzékelőkkel ellátott tapaszok segítségével monitorozzák majd például a műtéten átesett páciensek lábadozását.

Azóta történt

Előzmények