Fujitsu blog: Stylistic R727 tablet-notebook, a második felvonás

Kiválóan sikerült a tavalyi R726 táblagép, a Fujitsu pedig nem akarta elrontani azt, ami működik.

Tavaly teszteltük a nálunk Stylistic One néven futó R726 2-az-1-ben notebookot, és akkor úgy találtuk, hogy az egyik, ha nem a legjobb munkára ajánlható ilyen eszközzel van dolgunk. A Fujitsunál azonban nem állt meg az idő, és azóta kihozták az utódot, a Skylake processzort Kaby Lake-re cserélő Stylistic R727-et, melyből most egy kifejezetten izmos példányt próbálhattunk ki.


[+]

Ahogy azt az R727 kapcsán már írtuk, a japán cég ezúttal úgy döntött, hogy ha már az előd ilyen jól sikerült, és ezt az Intel aktuális termékválasztéka is lehetővé teszi, akkor csak minimálisan változtatnak a masinán. Jelen esetben ez annyit tesz, hogy kizárólag a processzor lépett egy generációval előbbre, a gépház, illetve a legtöbb komponens maradt, ami volt. Ennek a döntésnek természetesen megvannak az előnyei és a hátrányai is – utóbbiak közé tartozik például az, hogy így a Fujitsu kihagyott több, a felhasználói élményt javító apró változtatási lehetőséget. Ezek közé tartozik például az egyedi töltőcsatlakozó használata, amelyet esetleg egy USB 3.1 Gen 2 képes Type-C konnektorra cserélve kapásból lehetővé tették volna, hogy ne kelljen külön töltőt vinnünk a tablethez, és egyben a rendelkezésre álló csatlakozók száma is nőne. A billentyűzet esetleges háttérvilágítása sem jött volna rosszul.


[+]

A változatlanság ugyanakkor azt is jelenti, hogy ami tavaly tetszett az R726-ban, az most is jelen van: ilyen a jól mozgatható, stabil hátsó láb, a jó minőségű és tükröződésre kevéssé hajlamos 12,5 hüvelykes kijelző, a magnéziumötvözetből készült ház, illetve az opcionális NFC és a mobilnethez szükséges modem; utóbbi kettő jelen volt az általunk próbált eszközben. Az ehhez tartozó microSIM foglalatot és a kártyaolvasót a kihajtható kitámasztó alatt találjuk.

[+]

Billentyűzetként is a tavaly megismert, mágneses csatlakozóval ellátott, szövetborítású változatot kapjuk, amely a lehető legpuritánabb (a háttérvilágítás hiányát már említettük), viszont magyar kiosztású és könnyű. Sajnos a csatlakozók kínálatán sem bővítettek tavaly óta, továbbra is mindössze egy darab USB 3.1 Gen 1 portot (Type-A konnektorral) és egy mini DisplayPort kimenetet kapunk a kötelező, kombinált hangcsatlakozón túl. Szerencsére a korábbi dokkoló az idei modellel is kompatibilis, ennek segítségével pedig egész sor extra csatlakozót kapunk, például Gigabit Ethernetet, további USB portokat, HDMI kimenetet.

Ami a hardveres opciókat illeti, a lehetőségeket az alábbi táblázat részletezi:

Termék megnevezése Fujitsu Stylistic R726
Processzor Intel Core i3-7100U – 2,3 GHz
Intel Core i5-7200U – 2,3/2,8 GHz
Intel Core i5-7300U – 2,4/3,0 GHz vPro
Intel Core i7-7600U – 2,6/3,4 GHz vPro
Memória 4, 8 vagy 16 GB LPDDR3 alaplapon
Kijelző 12,5"-os 1920x1080, érintésérzékeny IPS panel
matt felülettel
Grafika Intel HD Graphics 620 – integrált
Adattároló 128/256/512 GB M.2 SSD (SATA III)
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció Intel Gigabit Ethernet (adapterrel), Intel ac-s Wi-Fi, Bluetooth 4.2 LE, opcionális 3G/4G modem és NFC
Interfészek - USB 3.1 Gen 1 (Type A)
- mini DisplayPort képkimenet
- dokkoló
- összevont audio ki- és bemenet
Extrák 2 MP előlapi kamera, 5 MP hátlapi kamera, mircoSD kártyaolvasó, dokkolhatóság, kiegészítő billentyűzet, aktív érintőtoll, opcionális mobilnet modem és NFC
Akkumulátor 4 cellás – 34 Wh
Méret 319 x 201 x 9,5 mm – csak a tablet
Tömeg 830 g – csak a tablet
1170 g – billentyűzettel
Operációs rendszer Windows 10 Pro
Gyártó honlapja www.fujitsu.hu
Termék honlapja Stylistic R727
Fogyasztói ár 440 000 forinttól
Garancia 2 év

A kínálatból egy kifejezetten combos változat járt nálunk, benne Core i7-7600U processzorral, 16 GB RAM-mal és 256 GB-os SSD-vel (így körülbelül 645 ezer forintba kerül). Amit kicsit sajnálunk, hogy az SSD idén is SATA III-as, mert az NVMe csatoló tovább gyorsíthatna az amúgy is meglehetősen sebes gépen. A tavaly tesztelt modellel összevetve kellemes meglepetés, hogy a gyorsabb CPU ellenére az üzemidő még nőtt is valamelyest (ugyanakkora akkukapacitás mellett), igaz, az R727 ezúttal biztonsági játékos, az elvileg 3,9 GHz-es Turbo Boost órajel helyett csak maximum 3,2-3,3 GHz-et láttunk, de közepes távon 3,1 GHz-re, hosszabb távon pedig 2,9 GHz-re számíthatunk. Ez a konzervatív hozzáállás a hőmérsékleten is látszik, a meleg nyári időben is 70 Celsius-fok körül maradt a processzor hőmérséklete, miközben a kis helyre bezsúfolt hűtés hangja sem lett zavaróan hangos.


[+]

Tapasztalatainkat összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy az előző generációról nem érdemes váltani, mert az előrelépés minimális, hiszen csak a Skylake-Kaby Lake váltást kapjuk meg, új szolgáltatásokra, eszközökre nem számíthatunk. Ugyanakkor az is igaz, hogy az R727 maradt az, ami az R726 volt: egy kiváló minőségű és jól használható, 2-az-1-ben notebook, amelyet a 28 ezer forintos opcionális dokkolóval, külső billentyűzettel, monitorral és egérrel akár asztali PC helyett is használhatunk. Aki tehát ilyen jellegű számítógépet keres üzleti környezetbe, nem választ rosszul ezzel a géppel.

Azóta történt

Előzmények