Fujitsu blog: mi lesz veled, blade?

Nem a Wesley Snipes alakította különleges képességű vámpír, hanem a klasszikus pengeszerverek jövője iránt aggódhatunk.

Első ránézésre nem gondolnánk, hogy éppen a Fujitsu az, aki nem sok jövőt jósol a hagyományos értelemben vett pengeszervereknek – mégiscsak a világ egyik legnagyobb szervergyártójáról van szó! Pedig a cég x86-os szerverportfóliójáért felelős marketingvezető, Timo Lampe nem kevesebbet állít, mint hogy ez a termék kihalófélben van. Mindezt persze nem csak saját véleményként állítja, hanem kutatások alapján – de miről is van szó pontosan?

Azt bizonyára senki sem vitatja, hogy az elmúlt években ugrásszerű fejlődést tapasztalhattunk a szerverek iránti igényekben, amelyet leginkább az adatközpontok, a felhő hajtott előre. Az is nyilvánvaló, hogy egy mai modern vállalat már nem lehet működőképes a megfelelő IT infrastruktúra nélkül, amelynek költségei egyre csak nőnek. Ezt csökkenteni több úton lehet – és sokan még mindig a blade felépítés hatékonyságában látják ennek útját. Ugyanakkor a klasszikus blade-ek részesedése valójában már egy ideje csökkenő tendenciát mutat, és helyüket egyre inkább a moduláris, hibrid megoldások veszik át.


[+]

A klasszikus pengék gyenge pontja éppen az a backplane, amely az egyes modulokat összekapcsolja, és amely által biztosított sávszélesség egyre kevésbé felel meg az olyan új I/O megoldásoknak, mint a 100 gigabites Ethernet vagy a 32 gigabites FC. A másik gyenge pont a hőelvezetés: az egyre gyorsuló processzorokhoz egyre emelkedő TDP párosul, a klasszikus blade-ekben pedig nincs lehetőség ennek elvezetésére.


[+]

Mindezekre a gondokra a már említett hibrid szerverek jelentik a megoldást, amelyek a blade-ek és a klasszikus rackbe szerelhető változatok előnyeit kombinálják. Ilyen összeállítással természetesen már rendelkezik a Fujitsu is, többek között a Primergy CX400 M4 képében, amely egyébként Japán legerősebb szuperszámítógépének alapját is adja.

Utóbbi példa már mutatja, hogy a megfelelően megtervezett hibrid megoldások sem a szekrénybe építhető node-ok közötti kommunikáció, sem a hűtés terén nem szenvednek a szűk keresztmetszetektől. Ezzel párhuzamosan a node-ok a nagymértékű testre szabhatóságnak köszönhetően sokféle feladat elvégzésre alkalmassá tehetik az ilyen szervereket: VDI, virtualizált infrastruktúra, HPC, felhőszolgáltatások vagy akár gépi tanulás is folyhat rajtuk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés