Fujitsu blog: hetedik generáció az Eternus CS8000-ből

A régóta piacon lévő, nagygépes adatmentést és archiválást kínáló platform nemcsak gyorsult, de a vállalati költségek további csökkentését is lehetővé teszi.

Blogunkon többször érintettük már a vállalati adatbiztonság témakörét – volt már szó a katasztrófakezelésről és a Fujitsu Commvaulttal közös megoldásairól is. Miközben ezekre a célokra egyre többen vesznek igénybe külső szolgáltatót, van a cégeknek egy olyan csoportja, amelyik adataik érzékenysége, fontossága, vagy éppen működésük kritikus volta miatt ezt nem teheti meg. Számunkra nincs más megoldás, mint egy telephelyi adattárolási rendszer kiépítése.


[+]

A Fujitsu pontosan ezen ügyfeleknek, mainframe-ekhez és nyílt rendszerkörnyezetbe már régóta kínálja adatmentési és archiválási célokra szánt zászlóshajóját, az Eternus CS8000 tárolóarchitektúrát, amelynek most jelentették be legújabb, hetedik generációs változatát. Az új verzió nemcsak a gigabájtok, gigahertzek és hasonló adatok területén kínál többet, de a megcélzott, általában komplex mentési környezetek konszolidációjával jelentős, akár 40%-os TCO-csökkentést is hozhat.

Az új generáció talán legfontosabb újdonsága, hogy immáron az SSD-ket is támogatja, ez pedig felgyorsítja többek között a deduplikációs folyamatokat is, amelyeket korábban a köztes HDD-ken kellett elvégezni. A hosszú távú adattárolásra persze továbbra is ott a szalag, a rendszer maga pedig természetesen teljeskörűen és automatizáltan támogatja az adatéletciklus-kezelést is.

Összehasonlítva a hetedik CS8000 képességeit az előddel, a legimpozánsabb talán a tárolókapacitás skálázhatósága lett: ez 14 TB-tól egészen 60,7 petabájtig (!) növelhető, miközben a deduplikációs tároló méretét 1 TB és 4,8 petabájt között határozhatjuk meg, a virtuális szalagos meghajtók száma pedig 5208 fölé is emelhető, ami a párhuzamos adatfolyamoknak köszönhetően jelentősen csökkenti a mentési folyamathoz szükséges időt. A rendszer alapesetben, VTL-ként 1,4 TB/óra teljesítményt kínál, de ez szükség esetén egészen 150 TB/óráig bővíthető. Növelték az összekapcsolható processzornode-ok számát is, az eddigi maximum 10-ről 22-re.

Az alap CS8000 architektúrából négy verzió készül: a fiókszervezeteknek szánt, egy központi CS8000 egységgel kommunikáló CS8050, amely gyakorlatilag VTL-ként hasznosítható, szükség esetén deduplikációval is, míg a központi egységre az integrált (és teljesen automatikusan működő) replikációs szolgáltatás tükrözi az adatokat. A CS8200 is használható VTL-ként, de itt már megjelenik a NAS funkcionalitás is, úgy, hogy két front-end node-hoz egy kapcsolódik a bővíthető NAS rendszer.

A CS8400 a CS8200 funkcionalitását bővíti (mind NAS, mind VTL esetben), ugyanakkor itt más irányú skálázhatóságot kapunk, mind a tárkapacitás, mind a teljesítmény terén – növelhető a node-ok száma, a NAS egységek száma és kapacitása és így tovább. Végül a csúcsot képviselő CS8800 esetében a továbblépést a többhelyszínes működés jelenti: ez a rendszer fizikailag két telephely között osztható szét, amely ugyanakkor logikailag egy egységnek tűnik majd folyamatos cache-tükrözéssel, ami természetesen sokkal komolyabb adatbiztonságot is kínál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés